fbpx

Most ültetik a batátát, de még a homok is ragad

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 21.

A héten a legtöbb eső Pest megyében és a Balatontól északra eső területeken esett (15-20 mm), de nem volt olyan pontja az országnak, ahol legalább egy kis zápor ne érkezett volna. Több éves viszonylatban mégis kevés az idei tavasszal érkezett csapadék mennyisége.

 

batata ultetes
Ragadós homokban folyik a munka

 

Sár, gyom, gomba, levéltetű

A talajok felső 20 centis rétege ismét csurig van vízzel, még napokig nem lehet rámenni. A soroló kapásokban a mélyből is csírázni kezdtek a gyommagok. A repce jellemzően az esők előtt megkapta az utolsó gombaölőszeres kezelést és a befejezésre vár, a búzának pedig még hetekre van szüksége a fertőzés szempontjából kritikus virágzásig, így most inkább örül a csapadéknak. A gyümölcsösökben nagyon résen kell lenni. Aki az esők előtt nem végzett el egy megelőző kezelést, az most izgulhat a kórokozók és a tömegesen kelő levéltetvek miatt.

A puszta földön még napokig nem járhatnak gépek, de a júniusban ránk törő 25-30 fokos hőségben kellő víztartalékkal rendelkezik majd a föld a repce szemérleléséhez és a búza kalászolásához, virágzásához. (Lásd cikkünket: Jó idő jön a repcére, ideálisan alakul a végjáték.)

 

talajnedvesseg
Talajnedvesség a talaj felső 20 centis rétegében (forrás: met.hu)

 

Sok volt, de kevés

Az elmúlt öt év átlagához mérten azonban nagyon kevés csapadék hullott ezen a tavaszon (a hátralévő egy hétben még kapunk egy kis esőt). Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében esett 40-50 mm-vel több, illetve Szombathely térségében mérhető még érdemleges plusz. Több mint 40 mm hiányzik viszont Pécs, Túrkeve, Mosonmagyaróvár és Budapest környékén.

 

csapadék térkép

 

Pest megye déli részén vannak olyan gyorsan melegedő, homokos területek, amelyek alkalmasak a batáta termesztésére. Bár a tavasz összességében száraz volt, az elmúlt napokban ide is rengeteg eső érkezett. Így festett a batátaültetés egy inárcsi kisgazdaságban csütörtökön:

 

batata ultetes

batata ultetes

A fotók a szerző felvételei.