fbpx

Precíziós növénynemesítési technológia a Bejonak

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 19.

A holland zöldségvetőmag termesztő Bejo kutatási és kereskedelmi licencszerződést kötött a globális mezőgazdasági vállalattal, a Corteva AgriscienceTM-el, a Broad Institute of MIT-vel és a Harvard amerikai székhelyű orvosbiológiai és genetikai kutatóközpontjával.

 

A kutatási és kereskedelmi licencszerződést nem kizárólagos, de hozzáférést biztosít

A megállapodásnak köszönhetően a Bejo hozzáférést kap a CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiához, hogy mezőgazdasági célokra felhasználhassa azt, így lehetőségük nyílik a kutatási munkákra és programokra, valamint a termékeik jövőbeli kereskedelemi forgalomba hozatalára.

Jelenleg a jogszabályokat folyamatosan követve a Bejo a CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiát csak kutatási célokra fogja használni.

 

Mezőgazdaság, növénynemesítési technológia
Jelenleg a jogszabályokat követve a Bejo a CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiát csak kutatási célokra használja
(Fotó: Corteva AgriscienceTM)

 

„A precíziós növénynemesítési technológiák, mint például a CRISPR-Cas9, lehetőséget kínálnak a Bejo növénynemesítési programjainak felgyorsítására. Növelik a megértését a genetikai folyamatoknak és technológiákat kínálnak a növények tulajdonságainak célirányos nemesítésére, mint az abiotikus stressz és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. Ez segíteni tudja a termelőket a jövőben abban, hogy fenntarthatóbb módon gazdálkodjanak és kielégítsék az egészséges zöldségtermesztés iránti növekvő keresletet a világon” – nyilatkozta Bert Schrijver, a Bejo kutatási és fejlesztési igazgatója.

 

A Bejo mostantól hozzáfér a precíziós növénynemesítési technológiához

Ez lehetővé teszi számára, hogy hatékony növényfajtákat nemesítsen és hozzájáruljon a globális élelmezés és fentarthatósági kihívások kezeléséhez. Innentől fogva a zöldség vetőmagok számos variációjában alkalmazhatják ezt a technológiát, beleértve a káposzta, hagyma, sárgarépa és további zöldségfélék vetőmagjait.

„A CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológia óriási lehetőség arra, hogy a növényeket táplálóbbá, ellenállóbbá és hozamhatékonyabbá lehessen tenni. Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a hatékony eszközzel elérhetővé tettük a Bejo számára új lehetőségek felfedezését a zöldség vetőmag nemesítésben” – mondta Sam Eathington, a Corteva AgriscienceTM technológiai igazgatója.

„A Bejo beruházása a precíziós növénynemesítési technológiába azt az egyre növekvő bizalmat tükrözi, hogy az Európai Unió (EU) szakpolitikai környezete továbbra is nyitottan áll ehhez a témához, így lehetőséget adva az EU mezőgazdasági termelőinek és fogyasztóinak, hogy profitálhassanak ebből a növénynemesítési innovációból.”

 

Mezőgazdaság, növénynemesítési technológia
A Corteva AgriscienceTM elkötelezett a tudományos együttműködés mellett
(Fotó: Corteva AgriscienceTM)

 

A Corteva AgriscienceTM elkötelezett a nyílt innováció és a tudományos közösséggel való együttműködés mellett, hogy innovatív megoldásokat fejlesszen a termelők számára.

 

Forrás: Corteva AgriscienceTM, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc