fbpx

Elhunyt Szeremley Huba, az utolsó magyar dzsentri

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 18.

A balatoni borászvilág nagy alakja, a mennyet és a poklot is megjárt Szeremley Huba, 81 éves korában távozott. Kalandos életút állt mögötte.

Szeremley Huba
Szeremley Huba 2012-ben (forrás: magyarkonyhaonline.hu)

 

„Talán utolsó képviselője volt egy nem is 20., de 19. századi magyar embertípusnak, a dzsentrinek. Nagy hibákkal, de sokkal nagyobb erényekkel. Életéből, sorsából tanulnunk kellene” – emlékezett meg Jásdi István csopaki borász a magyar üzleti és borászvilág különleges személyiségéről a Mandineren megjelent nekrológjában.

 

Nem szokványos ember

Az alapító legendás életet élt, ahogy Jásdi fogalmaz: „Állandóan olyasmit csinált, amivel meglepte a környezetét. Szőlőterületeket vásárolt, amikor mindenki eladni akart. Régi fajtákhoz, a Kéknyelűhöz és a Budai Zöldhöz vagy a Bakatorhoz meg ismeretlen újakhoz, a Zeuszhoz nyúlt, amikor ezek már-már eltűntek az országból. Az összefogást hirdette, amikor a Kádár-kor rosszemlékű közösködése után mindenki maga akart boldogulni.  … Aztán amire követők álltak mögé, Huba már szembe jött. Nagyszerű éttermet nyitott a hegy oldalában. Sokat tett a szürkemarha- vagy a vízibivalycsordák visszatelepítéséért.”

 

Nagy innovátor

27 éves korában, 1967-ben disszidált, majd élt többek között Ausztriában, Svájcban, Nigériában és Iránban, Afganisztánban is. Iránban a tengervízből akart édes vizet nyerni. Nigériában először füvet ültetett a sivatagban, majd trafóházakat épített, aztán csirkefarmot létesített, később szülőotthont alapított, ami a mai napig az ő nevét viseli. Laoszban megvette a magyar kereskedelmi kirendeltséget, a Dél-Afrikai Köztársaságban gyémánt kitermelésre szerzett koncessziót, Nigériában titánra és kolumbitra. A rendszerváltás után hazajött. A 2000-es évek elején 20 milliárd forintra becsülték a vagyonát. Itthon hobbi borászként megmentett kihaló félben lévő magyar szőlő fajtákat (kéknyelű, bakator), badacsonyi szőlőjében helikopterrel üldözte a seregélyeket, majd agyvérzése után, a tolókocsiból felkelve háromszor megnyerte vitorlásával a Kékszalagot – írta róla a Déli Krónika.

 

Szeremley Birtok
A Szeremley Birtok szőlői (forrás: a Szeremley Birtok Facebook-oldala)

 

Egy jelenség

Jásdi így folytatja a megemlékezést: „Szeremley Hubával nagy formátumú barátot veszítettünk el. Egy magyart, aki maga alakította a sorsát egy olyan korban, amikor legtöbbünk nem tudott kitörni a ránk kényszerített rendszerből. Olyan kollegát, akinek ötleteire, munkájára oda kellett figyelnünk akkor is, amikor láttuk, nem ő fogja ezeket végigvinni.” A 2010-es évek közepére a brókerbotrányba keveredett Szeremley elvesztette vagyona nagy részét. Élete utolsó éveiben visszavonultan élt Szigligeten. Négy házasságból öt saját és két nevelt gyermeke van. A 70 hektárra szűkült Szeremley Birtokot László fia vette át. Szeremley Huba május 15-én, 81 éves korában halt meg.

 

Ez is érdekelheti a témában: Klíma: kevesebb az aszú, gyümölcsösebb a száraz bor.