fbpx

A tavalyi hűvös tavasznál is hidegebb van most

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 18.

A napokban lehulló országos csapadék nagyon sokat segített a vegetációnak, de a hőmérséklet el van maradva az ideálistól, még a tavalyi hűvös tavasztól is hidegebb van idén. Ezt tükrözi vissza a növények fejletlensége is.

 

kukorica sorok
Még csak sorol a kukorica (forrás: fiatal-gazda.hu)

 

Nagy lemaradásban a növények

A napraforgó már jellemzően kisorolt, 2-4 leveles állapot között vannak az állományok. A kukorica jellemzően 1-3 leveles, de vannak még ki nem kelt táblák is. Az éltető csapadék után ezekre a növényekre most már meleg kellene. A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 150 és 175 foknap között alakulnak, ami 60-80 foknappal kevesebb, mint a tavalyi értékek az akkori hűvös május ellenére is, és 50-60 foknappal elmaradnak a sokéves átlagtól. Az őszi kalászosok a szárnövekedés fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak, és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok. A csapadék a terméskezdemények fejlődését segíti. Egyre több gyümölcsfán is látszik már a termés, de a hűvös, csapadékos időben a megbetegedések is jelen vannak. Az akácon Miskolc térségében 4 cm körüli a virágbimbó, késik a virágzása.

 

A héten még nem tudunk permetezni

Az ország nagy részén a hétfői csapadékkal gyakorlatilag telítetté vált a talaj felső 20 centis rétege. Szerdától csökken a csapadékhajlam, de záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak. A hőmérséklet maximuma a héten csak 15-20 fok körül várható. A levegő páratartalma gyakran és tartósan lesz 70-80% fölött, ez pedig a gombás megbetegedéseknek továbbra is kedvezni fog. A növényvédelmi munkákat a csapadék mellett a szél is hátráltatni fogja.

 

Lásd még a témában: Jó idő jön a repcére, ideálisan alakul a végjáték

 

Összeállította: Gönczi Krisztina