fbpx

Jogos a repce drágulása

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 16.

Az USDA legfrissebb jelentése szerint a globális olajmagtermelés 2021/22 folyamán ismét egyensúlyba kerül a fogyasztással. Némely magból nagyot ugrik a kínálat, míg másból továbbra is hiány lesz.

 

repce viragzasban
Sosem látott magasságban a repce ára (fotó: Horizont Média)

 

Tovább cipeljük a két évnyi hiányt

A világ teljes olajmagtermelése 5 százalékkal nőhet az előző szezonhoz képest, de ez leginkább a szója számlájára írható, amelyikből idén 386 millió tonnára bővül a kínálat (+6%). Az olajmagok iránti globális igény viszont csak 3 százalékkal emelkedik, így két év hiány után ismét helyre billenhet a kereslet-kínálat egyensúlya, de a megcsappant készleteket nem tudjuk visszapótolni. A legnagyobb mértékben az napraforgó felhasználása ugrik meg idén, 9 százalékos növekedéssel számolnak az amerikai elemzők. Az olajmagok világkereskedelme továbbra is nagyon élénk lesz, elsősorban Kína szójaéhsége miatt. A növényi olajok gyártása is emelkedhet 4 százalékkal, de étolaj és biodízel formájában is nagyon sokat fogyaszt belőlük a világ, így a gazdasági év végére 10 éves mélypontra süllyed a globális növényolaj-készlet.

 

Ezért ilyen drága a repce

A feldolgozói készletek vészes fogyása miatt februárban lódult meg a repcemag ára, és azóta – bár egyre kisebb mértékben – emelkedik. Pillanatnyilag a 180 ezer forintos ajánlat dominál az új termés egy tonnájára, de hallani 190 ezer forintos vételi szándékról is. Európa, a repcetermelés és -felhasználás legjelentősebb szereplője, lefelé módosította a várható uniós termést a március-áprilisi fagyok után. Eszerint a legjobb esetben is csak egy százalékkal lesz több betakarítható mag Európában, mint tavaly volt (szűk 16,5 millió tonna), és 6-7 százalékkal kevesebb, mint az ötéves átlag. (A hazai kilátásokról lásd cikkünket: Jó idő jön a repcére, ideálisan alakul a végjáték.) Kanadában 1,5 millió tonnával több repce (kanola) teremhet, mint tavaly, elérve a 20,5 millió tonnát, Ukrajnában pedig ismét 3 millió tonna lehet a végeredmény. Az USDA most úgy számol, hogy gazdasági szezon végére az elmúlt 20 év legszűkösebb repcekészletével fog rendelkezni a világ.

 

Napraforgó: rekordtermés

Bár még aprók a növények, a termőterület alapján és átlagos időjárási viszonyokat feltételezve megbecsülhető a globális termés nagysága. Mivel a vetésterület rekordnagyságú, a végeredményt az amerikai elemzők 55 millió tonnára teszik, ez szűk egymillió tonnával több, mint amire igénye van a világnak. Ukrajnában a tavalyi gyenge termés után normalizálódik a helyzet, és a keleti szomszédunk 6,4 millió tonna étolajat indíthat el a határokon túlra, Oroszország pedig 3,4 millió tonnát. Európában a Bizottság adatai szerint csaknem 6,5 százalékkal nőtt idén a napraforgóterület, és akár 12 százalékkal is több termés lehet a végeredmény, mint a tavalyi aszályos évben. A közösség az USDA szerint 2 millió tonna napraforgóolaj behozatalára tarthat igényt.

 

olajmagtermeles EU