fbpx

Ha nincs vizsgaidőpont, nincs permetezés

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 15.

Ha vizsgaidőpont sincs, leállítják a permetezőgépet és megkurtítják az agrártámogatást – figyelmeztet ismét a Nébih arra, mi történik, ha a gépek kötelező műszaki felülvizsgálatát figyelmen kívül hagyja a termelő.

 

permetezogep
A cseppképzés kulcskérdés (fotó: Horizont Média)

 

Ismételt figyelmeztetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintett termelők figyelmét, hogy idén is csak műszaki felülvizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nébih e követelmény teljesítését folyamatosan ellenőrzi, és azokkal szemben, akik e kötelezettségüknek nem tesznek eleget, hatósági eljárást indíthat.

 

Még időpontot sem kért? Jön a büntetés!

A hatóság idén még nem kezdeményez eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett a felülvizsgálatra, de a túljelentkezés vagy a járványhelyzet okozta rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra a felülvizsgáló állomáson. Abban az esetben azonban, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomáshoz, hatósági eljárás indítható vele szemben. A vizsgaidőponttal vagy „megfelelt” vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek továbbra sem használhatóak munkavégzésre, ezért a 2021. évi ellenőrzések során a hatóság – az eljárás megindítása mellett – le fogja állítani e gépek munkavégzését! Ugyanez vonatkozik a vizsgán meg nem jelent gépekre is, valamint a „nem megfelelt” minősítést kapott eszközökre is.

2020-tól a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések folyamán kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben a fent leírtak szerint továbbra sem történt meg a bejelentés a műszaki felülvizsgálatra, esetleg a termelő nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia a mulasztó gazdának – figyelmeztet a Nébih honlapján. A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája itt érhető el.

 

Laptársunk, a Gépmax beszámolt a felülvizsgálatkor észlelt leggyakoribb hibákról és arról is, hogy a hatóság fokozottan ellenőrzi azokat az állomásokat, ahol az „oldjuk meg okosba” módszer működik.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina