fbpx

10 liter permetlével is megoldható egy hektár gyomkezelése

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 14.

Persze nem szántóföldi permetezővel, hanem precíz légi kijuttatással, foltkezeléssel. Az amerikai kontinensen már javában üzemelnek a gyomirtó drónok, és egyre kifinomultabb a cseppképzés technikája.

 

permetező drón
Felszállásra kész a permetező drón (fotó: Horizont Média)

 

Megoldották a technikai kihívásokat

A Corteva AgriScienceTM és az Arpac brazil dróncég együtt fejlesztettek ki egy permetező dróntípust. A pilóta nélküli légijárművek (UAV-ok) hektáronként 10 liter vizet használnak a gyomirtáshoz szemben a szántóföldi permetezők átlagosan 250 litereres permetléigényével. A Corteva és az Arpac szerint az úgynevezett „Landvisor AplicAr-S” rendszer kiváló minőségben, egyenletesen és precízen dolgozik. A cseppméret is nagyobb tartományban és finomabban szabályozható.

Az Arpac tavaly augusztus óta drónszolgáltatásokat nyújt Brazíliában és az Egyesült Államokban az izraeli Taranis céggel együttműködve. „Bizonyítottuk, hogy a helyspecifikus kijuttatással inputokat lehet megtakarítani, ami hozzájárul a költségek csökkentéséhez és a hatékonyabb termeléshez” – mondta Eduardo Goerl, az Arpac vezérigazgatója és alapítója. Először a drónok technikai követelményeknek való megfelelését tesztelték legelőkön. A több mint 90 kísérleti üzem alapján a földi permetezéshez mérten kisebb elsodródást, ezáltal jobb hatásfokot tapasztaltak.

 

Munka közben adatot is gyűjt

„Számtalan paramétert teszteltünk a legkülönfélébb időjárási viszonyok között, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el úgy a technológiában, mint a környezetvédelmi megfelelőségben” – mondta a projekt vezetője, Guilherme Foresti Caldeira, a brazil Corteva AgriScience területi marketingmenedzsere. A tesztek során a permetező drónok hektáronként mindössze 10 liter vizet használtak fel. Az UAV-ok további előnye, hogy permetezéskor adatokat is tudnak gyűjteni és tárolni a kezelt táblákról. Ez lehetővé teszi a gyomirtás eredményének elemzését, ami egyrészt támogatja a növényvédős jövőbeli döntéseit, másrészt betekintést enged a művelet költséghatékonyságába. A kezdeményezés része a Plataforma-S programnak, amelyet a Corteva tavaly indított el Brazíliában a 2030-as fenntarthatósági célok elérése érdekében.

 

Lásd még a témában: Mesterséges intelligenciával támogatott mezőgazdaság

 

Gönczi Krisztina