fbpx

Támadnak a gombák, így kell most védekezni

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 13.

Májusban gyakran egyszerre érkeznek meg az esők és a meleg. A hideg időjárás eddig elaltatta a legtöbb kerttulajdonos, gyümölcsös gazda figyelmét. A moníliát máris sok kertben csak metszéssel lehet visszaszorítani.

 

monilia
Idén erősen fertőz a monília. Virágzáskor lehetett volna vegyszeresen védekezni (forrás: Zsigó György)

 

Erős moníliafertőzés: visszavágni!

Zsigó György növényorvos a nak.hu-n arra figyelmeztet, hogy nagyon erős az idei moníliafertőzés a kajszi- és a meggyfákon. A betegség ellen csak virágzásban lehet védekezni, a tünetek észlelésekor már nem. Ezért a szakember azt tanácsolja, hogy az elszáradó virágcsomók, vesszők alatt egészen az egészséges részekig csípjük vissza az ágakat, különben a szállítószövetben a vázágak és a törzs felé halad a gomba. A beteg növényi részek később a másodlagos hajtásokat is fertőzhetik.

 

Ezekkel érdemes most permetezni

A virágzás végén járnak az almatermésűek, és megérkezett az eső is. A talajból felszálló pára a meleg időjárásban berobbanthatja a varasodást a fogékony alma- és körtefajtákon. Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatunk a gombára. Sziromhullás után bevethetjük a felszívódó gombaölőket. Egy szezonban 2-4 alkalommal lehet ismételni a kezelést ezekkel a szerekkel. Sziromhullás után a lisztharmat ellen is indítani lehet a felszívódó hatóanyagokkal a permetezést. A szisztemikus fungicidek közül jó néhány mindkét kórokozó ellen engedélyezett. A készítmények fő hatóanyaga jellemzően egy triazolszármazék (penkonazol, difenokonazol, tetrakonazol stb.), illetve ciprodinil, cyflufenamid, fluxapiroxad, olykor kiegészítve egy hatékonyságnövelő, vitalizáló strobilurinszármazékkal.

 

Kontakt szerekkel keverni

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket bekeverjük a felszívódó hatóanyagok mellé – int Zsigó. A varasodás ellen rézzel vagy valamelyik mankocebbel, a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetjük ki a permetlevet. Lehet csak kontakt szerekkel is védekezni, ám ezeket gyakran kell ismételni, mert az eső lemoshatja, illetve a növények „kinőhetik” a növényvédő szeres burkot.

 

Ha nem tudjuk, mi micsoda

Éppen a fentiek miatt az intenzív hajtásnövekedés időszakában, azaz most, még a felszívódó szereket szokás alkalmazni. A kontakt szerek inkább a gyümölcsképzés és -érlelés idején kerülnek előtérbe, ezek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje is rövidebb. Ha bizonytalanok vagyunk, mit vásároljunk, a gazdaboltokban elegendő a fafajt, a betegséget és azt közölni, hogy kontakt vagy felszívódó készítményt keresünk-e. A permetezés után erősen ajánlott felírni a védekezés idejét, a várakozási időt és a hatóanyagot, hogy a következő növényvédelmi munkát vagy szedést időzíteni tudjuk, valamint lehetőségünk legyen a hatóanyag rotálására. Mivel egy laikustól nem várható el, hogy tisztában legyen vele, mely hatóanyagok tartoznak egy családba (ugyanabba a hatásmechanizmusba), hüvelykujj-szabályként a felszívódó szerek sorának megtörése ajánlható kontakt szerrel.

 

Bio anyagok gombák ellen

Zsigó György olyan biológiai megoldásokra is felhívja a figyelmet, mint a lecitin (+ csalán) a lisztharmat ellen, a szódabikarbóna és a talkum a varasodás ellen, illetve a fűzfakéreg és a mezei zsurló alkalmazása mindkét betegség ellen. Megjegyezzük: a vitalizáló, epidermisz-vastagító lombtrágyák is erősítik a növény saját „immunrendszerét”, ezért érdemes élni velük.

 

Lásd még a témában: A baracknak annyi, koncentráljunk az alma védelmére.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina