fbpx

Egész Európában pocsék lesz a kajszitermés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 10.

2021 nem a sárgabarack éve lesz. A fagy elbánt a fákkal Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Franciaországban is. Hazánkban is hatalmas károkat okozott az időjárás.

 

kajszibarack
Egy, csak egy maradt talpon? (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Feleződik a termés

Az előzetes becslések szerint az európai kajszitermés nem fogja elérni a 350.000 tonnát sem. Ennyire gyenge termésre utoljára 23 évvel ezelőtt volt példa. A termelők ráadásul a sorozatban a második évet könyvelhetik el veszteségesnek. Mint az ismert, hazánkban is hatalmas károkat okozott az elvirágzó ültetvényekben a fagyos időjárás.

Az online megrendezett nemzetközi zöldség-gyümölcs kiállítás és vásár keretében május negyedikén mutatták be a szakértők idei kajszibecslésüket. A fentebb említett, a sárgabaracktermesztés szempontjából meghatározó országokban tavaly 427.100 tonna kajszit szüreteltek. Már ez sem volt jó, de idén ennél is kevesebb, 343.400 tonnás termésre van kilátás. Hogy érzékeltessük, mennyire rossz szám ez: 2019-ben ennek a mennyiségnek csaknem a dupláját rakták szállítójárművekre a gazdálkodók.

 

Franciaországban a legrosszabb a helyzet: a tavalyi termést is 40 százalékkal alulmúló eredmény születhet. (Lásd még cikkünket: Franciaországot elintézte a fagy, katasztrófaállapot van.) Spanyolországban 15 százalékos a terméskiesés mértéke, Görögországban pedig 30 százalékos. Az olaszok vélhetően tartani tudják a tavalyi, nagyon gyenge termelési szintet. Bár vannak régiók, ahol a csapnivaló tavalyi évjáratot überelni tudják az olaszok idén, összeségében nem tudnak javítani az összképen.

 

A tavalyinál is rosszabb?

Hazánkban április elején volt a legsúlyosabb helyzet, ahol -4 – -5 fok alá hűlt a levegő, a sziromhullás kezdetén járó barackosokban 80-90 százalékos kár keletkezhetett. Az épp csak virágozni kezdő őszibarackban is hasonló mértékű lehet a terméskiesés, de minden tizedfoknyi pozitív irányú eltérés exponenciálisan javítja a terméskezdemények túlélési esélyeit. Tavaly szintén fagyokat hozott a tavasz. Júliusra azonban kiderült, hogy egyes megyék teljesen megmenekültek a kártól, és végül be lehetett szerezni a befőzéshez szükséges barackmennyiséget. Még az árak sem szálltak el nagyon, de messzebbre kellett utazni a szép, mégis megfizethető portékáért. A tavalyi helyzetről itt írtunk.