fbpx

Szálastakarmány, jól mézelő zöldtrágya, egyszóval bíborhere

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 május 07.

A bíborhere helye és szerepe a vetésszerkezetben, gazdálkodásban megkérdőjelezhetetlen. Sokoldalú növény, áttelelő pillangós virágú szálastakarmány, és jól mézelő, a talaj termékenységét javító zöldtrágyanövény egyszerre. Itthon 4-5000 hektáron vetik, főleg vetőmagtermesztés céljából.

 

Mezőgazdaság, bíborhere
Bíborhere virágzásban
(Fotó: Agro-Largo Kft.)

 

A bíborhere (Trifolium incarnatum)

Biztonsággal termelhető, jövedelmező növény, kiforrott termesztés technológiával. Takarmány és vetőmagcélú termesztése szakmai szempontból is indokolt. Kedveltségéhez hozzájárul, hogy 2018 óta egy-egy arányban elfogadják a zöldítésben (EFA-terület), a szálas fehérjenövény támogatási programban szintén szerepel. Ebben az esetben növényvédő szerek nélkül kell termesztenünk.

Takarmánynövénynek virágzás előtt két hétig zölden takarmányozható. Frissen szarvasmarhák és lovak kedvelt takarmánya. Az augusztusi vetésű április végén, május elején, a tavaszi vetésű (március 15-30.) júniusban kaszálható. Takarmányozási jelentősége a klímaváltozással együtt, hosszú távon valószínűleg növekedni fog, az extenzív viszonyok növénye lesz. Szénának önmagában nem alkalmas, mivel szára könnyen fásodik és nehezen szárítható. A herefélék közül viszont a legkorábban fejlődésnek és sarjadásnak induló növény.

 

Mezőgazdaság, bíborhere
A bíborhere t
akarmányozási jelentősége a klímaváltozással együtt növekedni fog (Fotó: Agro-Largo Kft.)

 

A bíborhere jó előveteményei a korán lekerülő növények, mint például az őszi búza

Optimális vetésideje a tapasztalatok szerint augusztus 20-25. Amennyiben korábban vetjük, túl fejlett állapotban megy a télbe, az állomány befülledhet, és már ősszel megjelenhet a lisztharmatfertőzés. Gabona sortávot alkalmazunk, vetőmagnormája 20-25 kg/ha.

A ma termeltetett, korszerű, külföldi fajták jól alkalmazkodnak az alacsonyabb nedvességtartalmú, lazább talajokhoz. Az egyik legnépszerűbb fajta, a Bolsena: jó fagytűrő, télálló képességének és jó gombafertőzés toleranciájának köszönhetően hamar kedveltté vált itthon is. Ígéretes magyar fajta a Piroska.

 

Mezőgazdaság, bíborhere
A
Bolsena fajtájú bíborhere jó fagytűrő, télálló képessége kimagasló, gombafertőzés toleranciája magas szintű (Fotó: Agro-Largo Kft.)

 

Termeljen ön is bíborhere vetőmagot.

Termeltetéssel és termesztés technológiával kapcsolatos információk kérhetők
a +3630/516-8289 telefonszámon, illetve érhető el az Agro-Largo Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. honlapján.

 

Agro-Largo