fbpx

Nagy hiány van spárgából Európában

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 06.

Számos európai országban nagyobb a spárga iránti kereslet, mint a kínálat, ami főként az áprilisi hideg időjárásnak köszönhető. A kereslet azonban jól alakul, mivel egyre több országban engedélyezik az éttermek újbóli megnyitását – derül ki a nak.hu összefoglalójából.

 

Spanyolország: kisebb a kínálat

A spanyol zöldspárga-szezon márciusban kezdődött, mintegy 3 héttel később, mint az előző, amikor a szokatlanul korán jött el a betakarítás ideje. A szezon kezdete óta a termelés szűkös, a kereslet pedig messze meghaladja a kínálatot. Ez annak köszönhető, hogy Spanyolország fő termőterületén, Granadában ősszel és télen kevés csapadék hullott, valamint idén tavasszal alacsonyabb volt a hőmérséklet. A spárga vetésterülete is csökkent az elmúlt két évi nehéz, túlkínálattal és alacsony árakkal jellemezhető szezonja miatt. Mivel Európa más termelő országaiban is kisebb a termés az idén, így Spanyolország a kisebb mennyiség dacára még mindig uralja az európai piacot. Olaszország Spanyolország legnagyobb versenytársa, de idén a korlátozott termést a belföldi piac felszívja, így még spanyol spárgát is importálnak. Ezért az árak meglehetősen magasak, és várhatóan nem csökkennek a szezon hátralévő részében sem, amely körülbelül egy hónap múlva ér véget. Addigra Peruból is érkezik majd némi korlátozott mennyiség.

 

spárga
Különösen a zöldből van kevés (forrás: femina.hu)

 

Olaszország spanyol spárgát is importált

Ez nem egy könnyű spárgaszezon. A legutóbbi fagyok hatással voltak a termés növekedésére. A termelők körében nyomott a hangulat, aggódnak a spárgatermesztés jövője miatt Közép-Olaszországban. A mostani spárgaszezon lassan indult be, és a betakarítás még nem teljes. Mivel jelenleg termékhiány van az olasz piacokon, a magas árak jelenthetik az idei évben az egyetlen kapaszkodót a termelők számára. „Május a spárga hónapja Olaszországban, mivel a spanyol szezon a végéhez közeledik. Ezért remélem, hogy nem lesz áresés, hogy legalább a májust méltósággal zárhassuk, mint 2016-ban. Jelenleg jól megy a zöld spárga értékesítése, és nagy a kereslet” – mondta egy szövetkezet értékesítési vezetője. Calabriában egy termelői szervezet mintegy 2 hektáron, szabadföldön termeszti a Sunlim F1 fajtájú zöld spárgát.

 

Németország: a kereslet is csökkent

A német spárgaszezon kezdete rendkívül nehéz volt. A hideghullám és az éjszakai fagy miatt a mennyiségek jelentősen csökkentek, különösen a kelet-német termőterületeken. „Csak a jövő héten kezdjük el betakarítani az első, fűtetlen termesztésből származó spárgát” – mondta egy termelő. A tavalyi évvel ellentétben úgy tűnik, hogy a német fogyasztóknak is kisebb az étvágyuk a regionális spárga iránt. Kisebb mennyiséget adnak el, ami állítólag a vásárlóerő csökkenésével függ össze. A kiskereskedelmi láncok viszonylag alacsony árakkal próbálják fenntartani a fogyasztást. Ugyanakkor a dél-német termesztési régiók (Bruchsal és München) viszonylag nagy kínálata nyomást gyakorol a piacra.

 

Hollandia: súlyos hiány zöld spárgából

A holland spárgaszezonban a kereslet általában nagyobb volt, mint a kínálat. „A kiskereskedelmi kereslet eddig jó volt, és a korlátozások enyhülésével a héten a vendéglátóipar kereslete is eléggé megnőtt. Senkinek sincs készlete, nincsenek feleslegek, ami persze kedvező az értékesítés szempontjából” – mondja egy termelő. „Az egész szezonban komoly hiányt tapasztaltunk a piacon a zöld spárgából, de ez a spanyolországi és az európai időjárási viszonyoknak is köszönhető. A kínálat legkorábban a jövő hét közepére fog valamelyest bővülni” – folytatja. „A tengerentúli export még nem éri el a 2019-es szintet, de úgy tűnik, jó úton haladunk. A szabadföldi kínálat korlátozott a hideg időjárás miatt, ami nagyon keresetté teszi a spárgát.”

 

Anglia: nyitás május közepén

Az angliai spárgatermesztők kisebb mennyiségben már megkezdték a betakarítást. A szezon a hideg éjszakák miatt lassan indult be. A múlt héten minden reggel fagypont alatti hőmérsékletet mértek, de erre a hétre már nem jósolnak több fagyot. Emellett rendkívül száraz is volt az időjárás. Január és február nagyon csapadékos volt, de azóta nagyon kevés eső esett, és a termelőknek öntözniük kellett. A meleg napok nagyon jól jönnének, hogy elősegítsék a spárga növekedését, de jó mennyiségek vannak kilátásban. A vendéglátóipar május 17-én nyit teljesen, és addigra nagyobb kínálatnak kell lennie, hogy kielégítse a további keresletet. A spárgaszezon június közepéig tart.

 

Tavaly áprilisi cikkünket mintha most írtuk volna: Indul a hazai spárga, másfél hét a csúszás

 

Spárgaszedés Kunfehértón (forrás: Horizont Média YouTube- csatornája)

Összeállította: Gönczi Krisztina