fbpx

Krízisbiztosítás: ideje adatot szolgáltatni a jövedelemről

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 04.

A tavalyi év épp elég meglepetést hozott ahhoz, hogy sokan elgondolkodjanak egy amerikai típusú jövedelembiztosításon. Az újonnan felállt krízisbiztosítási rendszerben május folyamán várják a referenciaszámításhoz szükséges jövedelem-adatokat.

 

öszibarack
Mindegy, hogy természeti vagy piaci sokk okozza a jövedelemcsökkenést (fotó: Gönczi Krisztina)

 

A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer szabályairól szóló 68/2020. (XII. 23.) AM rendelet alapján a jövedelempótlást garantáló rendszerhez a tavalyi évtől kezdve önkéntesen lehet csatlakozni. Aki a fagykárok vagy a járványok miatt úgy gondolta, csatlakozik, az nyilatkozatban vállalta, hogy adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben teljesíti. Eszerint a csatlakozási kérelem benyújtásának évében, majd azt követően évente május 2. és május 31. között meg kell adnia az előző évi átlagos állatállományi létszámot (hatósági állatorvosi igazolással együtt), a jövedelemre vonatkozó adatokat, valamint a készletnyilvántartás adatait. Ezek alapján állapítja meg a Kincstár tárgyév szeptember 15-éig a termelő krízisbiztosítási hozzájárulás-fizetési kötelezettségét, valamint tárgyév november 30-ig a referenciajövedelmét.

 

Minden dokumentumot elektronikusan, a Kincstár honlapján keresztül, az ügyfélkapus azonosítást követően elérhető kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. Az adatok módosítására legfeljebb a benyújtási határidő végéig van lehetőség. További részletek itt.