fbpx

Ismét divatba jön az ősi haszonnövény

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 04.

Németországban a brandenburgi tartományban nagy lehetőséget látnak a rostkenderben, ezért úgy döntöttek, központi segítséggel támogatják a termesztését és feldolgozását. Egyúttal országos léptékű együttműködési hálózatot építenek ki a kender piaci lehetőségeinek szélesítése érdekében – írja a topagrar.com.

 

kender
Kompolti rostkender-ültetvény (forrás: Horizont Média)

 

Megújuló, környezetbarát

Brandenburgban a helyi döntéshozás el szeretné érni, hogy a rostnövény termesztése és feldolgozása országos szinten kiépüljön. Ehhez arra van szükség, hogy a döntéshozók a termesztés bürokratikus akadályait megszüntessék, valamint központi támogatási programot indítsanak a termesztéstechnológia és a feldolgozás fejlesztésére.

A brandenburgi agrárminiszter, Axel Vogel (Zöldek) üdvözölte a kezdeményezést. Mint mondta: „Ez az ősi kultúrnövény a kilencvenes évek óta ismét reneszánszát éli, ökológiailag és ökonómiailag is haszonnal kecsegtet.” A kendertermesztés és a kendertermékek gyártása ma még piaci résnek számít, de Brandenburgban már vannak olyan vállalkozások, amelyek a helyi termesztésű rostkender feldolgozására, illetve a belőle készíthető környezetbarát építő-, szigetelőanyagok gyártásárra álltak rá.

 

Vegyszermentesen termeszthető

A kender igen hatékonyan hasznosítja a vizet, ezért az egyre szárazabbá váló klíma miatt is nagyobb figyelmet érdemel. Jó előveteménynek számít, és mivel a szántóföldi kultúrákkal nem rokon, könnyen beilleszthető bármilyen vetésforgóba. Termesztése vegyszermentes rendszerekben is rentábilis, így ökogazdaságokban is megállja a helyét. A brandenburgiak most két országos kiterjedésű kenderklaszter alapítását tervezik a rostnövény termesztésének és ipari felhasználásának támogatására.

 

A hazai kendertermesztésről éppen a napokban írtunk: A kenderfajtákat legalább megmentettük.