fbpx

Cukorpiac: idén jobban alakulnak a dolgok

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 25.

Brazíliához köthető a világ cukortermelésének ötöde. Európa nem célpontja a brazil exportnak, de a cukorárainkat döntően befolyásolja a dél-amerikaiak aktivitása a nemzetközi piacon. Idén ránk nézve jobban alakulnak a dolgok.

 

cukorrepa kicsi

 

Lendületes drágulás

Az idén áprilisban kezdődött új gazdasági évben Brazília 3 százalékkal kevesebb cukornáddal számolhat, mint tavaly (635 millió tonna), mivel az időjárás túl száraz volt augusztustól októberig az USDA jelentése szerint. Tavaly március végétől a cukorárak szinte folyamatosan emelkedtek, miközben az alternatívaként gyártható etanol éppúgy veszített értékéből, ahogy a kőolaj is. A tőzsdei adatok szerint a cukorárak idén év elején érték el a csúcsot, és a márciusi visszaesés ellenére most 45 százalékkal haladják meg a tavaly ilyenkori árat.

Brazília nagyjából fele-fele arányban készít bioetanolt és cukrot a nádból, bár az utóbbi években rendre az etanol felé billen el a mérleg nyelve. Különösen 2018-ban és 2019-ben szorult háttérbe a cukorgyártás, ekkor a 40 százalékot sem érte el a cukornád ilyen irányú felhasználása. Tavaly és most viszont ismét közelíti a cukor aránya az etanolét, mivel az előbbi ára vonzóbb lett.

 

cukornad felhasznalas

 

Jobb pozíciók ősszel

Brazíliához köthető a világ cukortermelésének ötöde. Idén közel 40 millió tonna nyers cukrot gyárthat – ez 5 százalékkal múlná alul az előző szezon eredményét. Ennek a mennyiségnek csak a negyedére tart igényt az ország, a többi exportra kerül. Az exportált mennyiség 3 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál az elemzők szerint. A kivitt mennyiség 18 százaléka tavaly Kínában landolt, ezen felül Algéria, Banglades és Indonézia vittek el még 8-8 százalék körüli mennyiséget. Európa nem célpontja a brazil szállítmányoknak, de a cukorárainkat döntően befolyásolja a dél-amerikaiak aktivitása a nemzetközi piacon. Ha kisebb mennyiség kel útra magasabb áron, az jó hír az európai termelőknek. Elszámoláskor javulni fog a répáért kapható pénz, és a jövő évi termelési tárgyalások magasabb árszintről indulhatnak. Az európai helyzetről lásd még cikkünket itt.

 

bazil cukorexport