fbpx

A műtrágya-kereskedelem az egyetlen hobbim

Írta: MezőHír-2021/04. lapszám cikke - 2021 április 17.

Rátermettség alapján választunk munkatársat

Az elmúlt években új szereplő lépett piacra és erősödött meg a műtrágya-forgalmazás szegmensében. Az azóta már kibővült tevékenységi kört felvállaló Keleti Agrár Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Dávid Tamás a cég bátaszéki központjában várt bennünket egy beszélgetésre.

 

Dávid Tamás
Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. tulajdonos-ügyvezetője

 

– Hogyan került közel a mezőgazdasághoz?

– Vidéki családból származom, Felsőnánáról. Nagyszüleim foglalkoztak mezőgazdasággal, így mindig közel állt hozzám az ágazat, nemcsak a növénytermesztési, hanem az állattenyésztési része is. Ettől függetlenül messze nem egyenes út vezetett a mai tevékenységhez és céghez.

Ha az iskoláimat nézzük, a gimnáziumot Keszthelyen a Georgikon Egyetem követte, de egy év után nem láttam értelmét a tanulmányok folytatásának, inkább munkát kerestem. Először a szántóföldi növénytermesztés területén dolgoztam, a termelésben, majd 2007-től kizárólag a növénytermesztés, állattenyésztés és inputanyag-kereskedelem áll nálam a középpontban. 2009-ben a Nitrogénműveknél kezdtem dolgozni, és érdekes, hogy minden nehézsége mellett a műtrágya-kereskedelem volt az a szegmens, amivel kapcsolatban igazán megdobbant a szívem. Azóta is szeretem csinálni, aki jól ismer, tudja, hogy ez az egyetlen hobbim. Területi képviselőként kezdtem Tolna megyében, szinte magunknak alakítottuk ki az irányvonalakat, a metodikát. A termékismeret adott volt, a partnerkört pedig mi alakítottuk ki. Két évig dolgoztam ott, sikeres értékesítő lettem.

– Elég speciális hobbi… Mit szeret ebben a legjobban?

– Hogy minden szezon más, nem lehet unatkozni. Az egésznek a szépsége, hogy nem lehet egy séma szerint gondolkodni, sem az ár, sem a kereskedelem, sem az igények alapján. Ha mi irányítunk, saját döntéseket hozunk, akkor lehet ezt jól csinálni, de ha nem, akkor csak sodródunk… Engem kifejezetten inspirál, hogy ennyire változó környezetben kell sikeresnek lennünk – nem ijedek meg attól, ha egyszer100 000, egyszer pedig 150 000 Ft az ár. Ha jó döntéseket hozunk, akkor egy megfelelő időben és áron beszerzett termékkel egy kisebb piaci szereplő is le tudja győzni a nagyobbat.

 

Mindig elérhetők

– Mennyi idő után váltott?

– Két év után látszott, hogy a stratégiám nem igazán kompatibilis az ottani rendszerrel, egész más volt az üzletpolitika, mint amit én jónak láttam. Lépnem kellett. A Hőgyészi Agrokémiánál folytattam, ott öt évig dolgoztam. A cég regionális kereskedő volt, szerettem volna országossá tenni, ennyi idő alatt sikerült is. De ezek után már éreztem, hogy a saját utamat kell járni.

– Azért egész más egy gyári háttérrel egy megyét ellátni, mint nulláról indítani egy új céget, és megpróbálni az egész országban teret nyerni.

– Igen, de végül is az ember negyvenéves koráig nem nagyon érzi a kockázatot. 2015-ben egy adminisztrátorral és velem elindult a saját cég. Szekszárdon béreltem egy irodát, a kolléganő intézte a számlázást, szerződéseket, én pedig kerestem a vevőket. Korábban már bekerültem egy nemzetközi kereskedő céghez, ahol különböző kontinensekről vásároltam műtrágyát, és ezeket értékesítettem belföldön. Ma a cégcsoportban 120-an dolgozunk, hat cégben. Kereskedelem, árufuvarozás, raktározás, növénytermesztési szolgáltatás, komoly méretű szántóföldi növénytermesztés szerepel még a tevékenységek között. Jó a csapat, anyagilag és erkölcsileg igyekszünk megfelelő hátteret adni minden dolgozónak. Telepünk reggel héttől este hétig nyitva van, igyekszünk maximálisan kiszolgálnia vevőket. Sokat kell dolgozni, de az beszédes, hogy míg az elmúlt évben az országban rengeteg munkahely megszűnt, nálunk gyakorlatilag folyamatos volt a felvétel.

Azt el kell ismerni, hogy a rengeteg munka mellett kell néha szerencse is a sikerhez, de szerencséje csak annak van, aki tesz is érte valamit. Ha visszatekintek az elmúlt évekre, több alkalommal hoztam rizikós döntést. Akkor vettem például tíz kamiont, amikor nagyon sokan inkább kiszálltak az árufuvarozásból, mert nem láttak benne elég pénzt. Én azonban úgy gondoltam, hogy a saját magunk által megoldott fuvarozásnál rugalmasabb dolog nincs! Ezek után tavaly is éppen akkor vásároltunk húsz további kamiont, amikor egyébként az egyik legnehezebb időszakot éltük meg – már két hónap múlva láttuk, hogy mennyire jó döntés volt.

– Sok helyen tapasztaljuk, hogy nehéz a fiatalítás a cégeknél. Önöknél mit látni ezen a területen?

– Én ezt kicsit máshogy szemlélem. Nem az a lényeg, hogy elvtelenül fiatalítsunk, az a fontos, hogy minden területen jó szakemberekkel legyünk ellátva. Így van olyan gépműhelyvezetőnk, aki nyugdíj mellett látja el tökéletesen a munkáját, de Bátaszéken a három telepvezető közül kettő 28 éves. Mindenki a megfelelő munkavégzés, a rátermettség miatt kerül egy posztra, nem az életkorából adódóan.

 

Telephely
Telepünk reggel héttől este hétig nyitva van, igyekszünk maximálisan kiszolgálni a vevőket

 

Bulk blending és szakmai tanácsadás

– Hogy épül fel most a cég tevékenysége?

– Legfontosabb a műtrágya-kereskedelem. Partnereink között inputanyag-kereskedők és termelők is vannak, az orosz PhosAgro műtrágyatermékeit biztosítjuk számukra. Kiváló tárolási kapacitásunknak köszönhetően állandó készültségi szintet tartunk, folyamatosan frissülő készletünkből igény szerinti időpontban, akár másnapra is tudunk szállítani műtrágyát. Műtrágyatárolás, -csomagolás üzletágunkban szigorú minőségbiztosítási rendszer előírásai szerint tároljuk termékeinket, figyelembe véve a betárolás, az eltarthatóság, a szállítási körülmények mellett a csomagolóanyag minőségét is. Akár egyedi műtrágya gyártására is lehetőségünk van, a PhosAgro gyári műtrágyáiból az úgynevezett „bulk blending” technológiával készítünk egyedi termékeket. A vásárlói igényeknek megfelelően állítunk elő speciális, kiváló minőségű keverék műtrágyákat. Szintén izgalmas lehetőségek vannak a Stabilizált Karbamid gyártásában. A műtrágyázásból származó ammóniagáz-kibocsátás csökkentésére a PhosAgro műtrágya-előállító megállapodott a BASF Csoporttal, hogy a PhosAgro granulált karbamid műtrágya kezelésére a BASF Limus Pro ureáz inhibitorát vásárolja meg és használja fel, a gyártó utasításai szerint. Bátaszéki telephelyünkön gyártóüzemet és logisztikai központot hoztunk létre, ez a központ látja el a modern, hatékony, környezetbarát inhibitoros granulált karbamid műtrágyával a magyar piacon felül Szlovéniát, Romániát, Bulgáriát és Horvátországot is. Minden termékünkhöz kapcsolódóan széles körű szakmai tanácsadással állunk partnereink rendelkezésére, legyen szó akár gyári, akár egyedileg előállított műtrágyákról. Szaktanácsadásunk során messzemenőkig figyelembe vesszük az adott termőföldet és a szóban forgó növénykultúra igényeit.

A szállítmányozásra is nagy hangsúlyt fektetünk. A sok hibalehetőséget és kiszámíthatatlanságot magában hordozó alvállalkozói rendszer helyett saját, 38 kamionból álló flottával, a teljes folyamatra rálátva intézzük a termékek célba juttatását. Ebben a Duna közelségét is kihasználjuk, a folyami kapcsolaton túl két pár iparvágány, valamint autópálya-kapcsolat is segíti a munkánkat.

Ha szükséges, akkor növénytermesztési szolgáltatással is a partnerek rendelkezésére állunk. Az egyre inkább felértékelődő folyékony műtrágyákat igény szerint tároljuk, és hidas traktorok segítségével, bérmunkában jut tatjuk ki a partnereink által megjelölt termőterületekre.

 

A gyártáson kívül minden saját kézben

– Egyébként hogyan találtak egymásra a képviselt PhosAgro céggel?

– A korábban említett nemzetközi kereskedő cég keretein belül léptem először üzleti kapcsolatba az orosz PhosAgróval. Ott egy vezetőváltás után egy szerb döntéshozó került a terület élére, aki hasonló mentalitással állt a piachoz, mint én. Elég csak egy magyar-szerb vízilabdameccsre gondolni, hogy a mostani helyzetet leírjam: mindkettőnk hihetetlen munkabírása és elszántsága segít a célokat elérni!

– Soha nem volt félelem önben, hogy a nagyon erős hazai, akár gyártókapacitással is rendelkező versenytársak mellett lesz-e elegendő piac, lehetőség ahhoz, hogy felépüljön a saját, sikeres cége?

– Nem, eddig mindig megtaláltuk a saját utunkat. A PhosAgro jelentős piaci szereplő, az európai piacon is komoly rangja van, fontos nekik is az együttműködés. Hosszú távon tervez a gyár is velünk, mi is velük. Egyébként termelői oldalról nagyon láttuk az igényt arra, hogy a korábbi szereplők mellett valaki megjelenjen még ebben a szegmensben, és úgy látjuk, ezt az űrt mi be tudtuk tölteni. Nagy erősségünk, hogy a gyártáson kívül mindent a cégen belül meg tudunk csinálni, ezzel a korábban már vázolt szolgáltatási háttérrel egyre több területen tudunk együttműködést kínálni a partnereknek.

 

műtrágya
Kiváló tárolási kapacitásunknak köszönhetően állandó készültségi szintet tartunk

 

– Tolna megyéből indult a vállalkozás. Mikorra mondhatták el felelősséggel magukról, hogy országos lefedettséget tudnak biztosítani?

– Tavaly már ezt nyugodtan kijelenthettük. Kétszázezer tonna műtrágyát adtunk el az év során országszerte, beléptünk ebbe a klubba. De a fejlődés nem áll meg, mert idén már az év első két hónapjában százezer tonnán vagyunk túl; van még potenciál a piacunkban. Logisztikai szinten is lépnünk kellett, mert csak Bátaszékről ezt már nem lehetett jól levezényelni. Így Rábahídvégen egy nagyon jó partnernél van egy lerakatunk, létesítettünk egy kis központot az alföldi régióban, Mándokon is, valamint Rákóczifalván, emellett Romániában is, Halmeóban.

– Apropó, Románia: kinőtték az országot?

– Igazából a környező ország termelői, kereskedői felől jött az igény, a megfelelő árualap, ár, minőség, logisztika láttán. Ausztriába 20 000 tonnát, Romániába 15 000 tonnát értékesítünk évente, látszik, hogy van létjogosultsága külpiaci törekvéseinknek.

 

Számba kell venni az eredményeket

– Szaktanácsadói hátteret is biztosítanak a gazdáknak. Miért tartotta ezt fontosnak?

– Először is náluk az a filozófia, hogy nem lehet valaki egyszerre üzletkötő és szaktanácsadó is, mert akkor valamelyik szegmens nem fog menni. Emellett nemcsak saját igény az, hogy így is támogassuk a partnereket, a PhosAgro is elvárja tőlünk. Egy új, folyékony felhasználású termékkör áll most bevezetés alatt nálunk, amihez a szakmai háttér bővítése nagyon fontos lépés volt. Nemcsak folyékony nitrogént, hanem gyári oldatból folyékony foszfort, kálit és NPK-t is tudunk biztosítani a termelőknek, amely termékkörrel ezekben a sokszor aszályos hónapokban technológiailag jobban tudják táplálni a kultúráikat. Folyékony foszforból tavaly az egész országban maximum ezer tonna fogyott, mi bevállaltunk hétezret! Említettem, hogy van egy ezer hektáron tevékenykedő termelővállalkozásunk is, ott mindent kipróbálunk azonnal a gyakorlatban is.

– A jelenlegi, elhúzódó pandémiás időszak egyébként nem okozott nehézségeket a cégnek?

– Tavaly március-áprilisban a gyártónak voltak logisztikai problémái, de igazából nem a járvány miatt, hanem hajózhatósági nehézségekből adódóan. Úgy látom, hogy az agrárium az elmúlt években minden válságot túlélt, megerősödve jött ki mindből, szerintem nincs ez most sem másként. Az állattenyésztés sajnos mindig is sebezhetőbb lesz, de a növénytermesztésben a felkészült termelők biztosan megtalálják a számításukat.

– Mi a legnagyobb kihívás most a cég előtt?

– Öt év alatt annyi minden történt, hogy néha az is kihívás, hogy nincs idő, hogy körbenézzünk, és számba vegyük az elért eredményeket. Elégedett vagyok a mostani helyzetünkkel, de egyszerűen nem lehet leállni, mindig más szegmensben lendítünk a piacon, a folyamatos fejlődés pedig folyamatos beruházásokat, bővítéseket generál. A későbbiekben biztos, hogy szeretnék több energiát a termelési oldalba fektetni, de most még nem tartunk ott.

 

 

 

SZERZŐ: Fodor Mihály