fbpx

Indul a hazai spárga, másfél hét a csúszás

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 16.

A fagyok miatt idén is másfél hetes késéssel érkeztek meg az első spárgaszállítmányok a boltokba. A járvány viszont már nem érte meglepetésként a gazdaságot, könnyebb volt megszervezni a szedéshez a munkaerőt.

 

spargaszedes
Spárgaszedés Kunfehértón (forrás: Horizont Média YouTube- csatornája)

 

Első exporttermékünk

A magyar spárga kiváló minőségű, ez a tavaszi időszak egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti terméke. Nagyrészt Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba értékesítik. Hazánkban – bár folyamatosan emelkedik – alacsony mértékű a fogyasztása: mintegy negyed kilogramm/fő/év, aminek 60-70%-a zöld, 30-40%-a fehér spárga. Az EU-ban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, 1,7 kilogramm/fő/év.

A növény hazai termőterülete mintegy 1420 hektár, évi termésmennyiség 5000 tonna körül szokott lenni. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (60%) és Csongrád (30%) megyékben találhatók, de kisebb ültetvények vannak még Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is. A szállodai, vendéglátóipari szektor leállása miatt itthon és külföldön is érezhető a megrendelések kiesése, ugyanakkor 2020-ban a spárga nagy része vevőre talált a nyugati háztartások körében a kereskedelmi láncok által.

 

Kisebb a munkaerőhiány

Idén most érkezik meg nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga az üzletekbe – írja a nak.hu. Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Idén – ahogy tavaly is – az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél héttel később kezdődhet meg a szedés. A termelők az előző évekhez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak a napokban kezdődő spárgaszedési időszakban, ugyanakkor a tavalyi esztendő tapasztalatai alapján már könnyebb a külföldi szedőmunkások foglalkoztatásának adminisztrációja. Mivel a spárgarügyek, sípkezdemények rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz a földben (fehér spárga), illetve a föld felett is (zöld spárga), ezért kiemelten kell figyelni a sípok kiszúrásakor, kivágásakor – mivel egy rossz mozdulat a későbbi termést is tönkreteheti, ezáltal az eredményes gazdálkodást a szakszerűtlen szedés meghiúsíthatja.

Szerkesztőségünk tavaly, a járvány első hullámában forgatott a spárgaszüretről. Az ágazat munkaerőgondjaira pedig idén április elsején mutattunk be egy, már a gyakorlatban is létező gépi megoldást. Az automata betakarítógép ára 125-127 millió forint, amit csak nagy. szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok engedhetnek meg maguknak.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina