fbpx

Tényleg lyukas a skótok zsebe

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 10.

Skóciában a mezőgazdasági jövedelmek 36%-kal 25.800 fontra csökkentek 2019/20 folyamán. Ez szűk 11 millió forintnak felel meg. Az elmúlt nyolc évben csak egyszer volt ennél rosszabb a helyzet.

 

skot farmer
Rossz évet zártak (forrás: farmweek.com)

 

Támogatásból élnek

Az előző évben még 40.300 fontot (17 millió forintot) kerestek a skót termelők, de aztán a megnövekedett költségek, a bevételek csökkenése és a támogatások visszaesése alaposan megnyeste az agrárjövedelmeket. A kibocsátott termelési érték átlagosan öt százalékkal zsugorodott, miközben a ráfordítások két százalékkal növekedtek. Egy átlagos skót mezőgazdasági vállalkozás támogatás nélkül számítva mintegy 17.100 font (7,25 millió forint) veszteséget könyvelhetett el 2019/20-ban – áll a jelentésben.

 

A béreket sem tudják fizetni

A statisztika nem tartalmazza azokat a gazdaságokat, amelyek nem kapnak támogatást, például a sertés- és baromfitartókat, illetve kertészeteket. Azok az ágazatok azonban, amelyek támogatást kapnak, leginkább ezekre a bevételekre alapozzák a jövedelmüket, ezek nélkül egy kockázatokkal teli évjáratban veszteséget termelnek. A jelentésből az is kiderül, hogy a gazdaságok fele nem volt képes kifizetni a dolgozóinak a minimálisan előírt 8,12 fontos (3400 forintos) órabért. Magyarországon az EU statisztikai hivatalának előzetes adatai alapján csaknem 15%-kal nőttek a mezőgazdasági jövedelmek 2020-ban.