fbpx

Hogyan készüljek a nagyobb támogatási lehetőségekre?

Írta: MezőHír-2021/04. lapszám cikke - 2021 április 10.

Milyen megkönnyebbülés volt, amikor végre véget ért 2020. Aztán hol vagyunk? Még bonyolultabb az élet, még több a kihívás. Azért ragadok most billentyűzetet, mert segíteni szeretnék abban, hogy miként szervezzük életünket, hogyan tervezzünk a mezőgazdaságban az előttünk álló hónapokra, évekre. Az információs óceánban nem könnyű navigálni, de ha jó az iránytűnk, a vihar akár minket is szolgálhat.

Gondolkodni, cselekedni. Nem fordítva, és nem csak az egyiket. Ez a lényeg. Sok-sok példát tudnék hozni arra, hogyan mentünk a támogatási lehetőségek mutatta úton átgondolatlanul, vagy éppen túlagyaltuk a dolgot, és nem mertünk cselekedni. Erre már nincs idő. Olyan ütemben gyorsul az élet, hogy még a fejünket sincs idő kapkodni. Tudni kell, mit akarunk, és hová akarunk eljutni. Fel kell ülni a megfelelő hullámokra, de csak a legjobb matrózokkal hajózni együtt.

 

táj

 

Nem, nem ismétli önmagát

Nos, ami most vár ránk, olyan még nem volt. Sem ilyen bőkezű támogatások, sem ilyen zavaros piaci viszonyok, sem ilyen gyors technológiai fejlődés nem volt még, mint az elkövetkező hónapokban, években. Ha ehhez hozzátesszük, hogy ennyi támogatott forrás, ilyen kedvező hitelhez jutási lehetőség sem volt még a kezünkben, akkor mindenki beláthatja, hogy ezt nem hagyhatja ki. Mármint a fejlesztések, a növekedés gyorsítását. (Állítólag, Brüsszelben már régóta figyelik azt, hogy nálunk az agrártámogatások kifizetésekor meglendülnek az autóeladások.)A mezőgazdaságban nincs két egyforma év. Megszokásból csak szemellenzővel lehet dolgozni. Így is lehet szerencsénk, hisz a támogatások sok mindent elfednek, a piacok játszhatnak a kezünkre, de mindig jön hullámvölgy. S nem mindenki fog kimászni belőle. Aki nem növekszik, az vesztett. Az elkövetkező évek be fogják darálni. A mezőgazdaságban a koncentráció növekedése máris gyorsul.

 

A válságállóság lehetőség

A mezőgazdaság a hozzá kapcsolódó iparágakkal együtt bebizonyította, hogy a koronavírus-válság nem tudja sarokba szorítani. Sőt, felgyorsított egy sor olyan folyamatot, amely nélküle csak később bontakozott volna ki. Olyanra gondolok, mint például a már említett koncentrálódás, a rövid ellátási láncok és az internetes csatorna megerősödése, a fogyasztók tudatosodása vagy a generációváltás gyorsulása, a hitelek szélesebb körű használata, a személyes és üzemi higiénia felértékelődése, a piaci, partneri kapcsolatok erősödése, egyszóval a szemlélet fejlődése. Ezek kedvező folyamatok, de nem általánosak. Akik helyesen ismerik fel a jelenlegi, egyedülálló gazdálkodási környezetben rejlő lehetőségeket, azok nagyobb sebességre kapcsolhatnak. A mindehhez kapcsolódó jogszabályi változások (például az őstermelőket érintő és az osztatlan közös területek rendezésére irányuló törvények) erre még több lehetőséget adnak. Csak észnél kell lenni.

Fel kell mérni saját korlátainkat. Értékelni kell adottságainkat. Át kell gondolni lehetőségeinket. Mindezek alapján pedig meg kell fogalmazni jövőképünket. Mi a célom a gazdálkodással? Hogyan fogom azt elérni? Most, hogy egy sor lehetőség bontakozik ki előttem, mire helyezem a hangsúlyt? Ezek nagyon komolyan hangzó dolgok. Sokan még ma is legyintenek rájuk, mondván eddig is milyen szépen boldogultam. Őket arra kérem, gondolják át: mennyi befolyásuk volt ezekre a folyamatokra? Tudták, milyen árakon fognak tudni eladni, inputot beszerezni? Tudták magukat függetleníteni az időjárási, a járványügyi helyzettől? Meg tudták tartani legjobb kollégáikat? Minden támogatási lehetőséget kihasználtak? Jól döntöttek a gépbeszerzések, a fejlesztések ütemezése során? Rendben van az adminisztrációs hátterük? Minden jogszabályt betartottak? És így tovább…

A tudatosság, felkészültség, a megfelelő partnerek kiválasztása a siker kulcsa. A gyorsuló változások bedarálják a tétlenkedőket. A földek elkelnek, az üzemeknek új tulajdonosai lesznek, a hitelprogramok lejárnak, kereteik kimerülnek, a koncentráció növekedése felgyorsul. Erre kell felkészülni. Nem rémisztgetni akarok, csak gondolkodásra és cselekvésre késztetni Önöket. A cselekvő ember dicséretét már sokszor zengtem e rovatban, most is erre szeretném helyezni hangsúlyt. A magas áraknak örülünk, de nem rajtunk múlnak. Hogyan készülünk arra, amikor alacsonyak lesznek? Kérdezzék a sertéstartókat!

Itt van például az, hogy a nyugati versenytársak egyik fontos versenyelőnye a külső források magasabb szintű használata. Sokkal bátrabban nyúlnak hitelekhez, gyorsabban fejlesztenek, ezáltal versenyképesebbek nálunk. Ma sokkal könnyebb hitelhez jutniuk az agrárvállalkozásoknak, mint akár csak pár évvel ezelőtt. Ráadásul a bankok egy része is sokkal felkészültebb, rugalmasabb, ért az agráriumhoz. Sőt, mi még a mezőgazdaság, az élelmiszerpiacok jövőkutatásába is nagy energiákat fektetünk. A fejlesztések ugyanis a jövőnek szólnak. Ha most Ön is felgyorsítja beruházásait, létszükséglet, hogy valós piaci igényekre alapozza azt. Ezért hiteleink mellé mi partnerséget, tanácsot is adunk: adottságai mellett mit, hogyan kellene termelnie. A független piaci tanácsadás ritka kincs.

 

pénz számolás
A fogyasztói igényekhez hozzá kell igazítani a termelés szerkezetét

 

Mit tegyek hát?

Ön, aki most leginkább a tavaszi munkákkal van elfoglalva, esténként maradék energiáit fordítsa, kérem, tájékozódásra!

‑ Mi várható terményeim, termékeim piacán az előttünk álló hónapokban? Ne a jelenlegi árakra építse vetésforgóját, kibocsátását, hanem az eladáskor várhatóra! Példa: a kimagasló árak miatt idén az egész világ kukoricát vet. Csak az USA-ban félmillió hektárral nő a vetésterület. Vigyázat, előbb-utóbb túlkínálat lesz!

‑ Gondolja át, hol vannak gazdaságának gyenge pontjai, növekedési korlátai! Próbálja ezeket a szűkületeket megszüntetni!

‑ Milyen pályázatok várhatók, mikor? Beleférek-e? Lesz-e önerőm, előfinanszírozásom?

‑ Hogyan változik, ha változik, az egyes pilléres és a nemzeti támogatási rendszer? Lesznek-e olyan kényszerek, feltételek, amelyekre időben fel kell készülnöm?

‑ Beszéljünk banki kapcsolattartónkkal! Ő eligazodik a támogatott és kedvező források között, és mögötte (jó esetben! – bankot választani is tudni kell) agrárszakértők biztosítják a szakmai hátteret, akiktől Ön is kérdezhet.

‑ Lesznek-e eladó földek a környéken?

‑ Mindezek mögött azonban a legfontosabb: hogyan tudnám növelni felkészültségemet? Akár képzés, akár új munkatárs, akár külsős szakértő által. A lényeg, hogy döntéseimet biztos szakmai alapon tudjam meghozni.

Arról is sokat értekeztem már, hogy milyen összetett munka lett a mezőgazdaság. Senki nem érthet mindenhez, lehet jó mindenben. Az viszont nélkülözhetetlen, hogy jól tudjam kiválasztani, kivel működöm együtt. Mégpedig kölcsönösen előnyös módon. Itt hangsúlyozottan nem rövid távú dolgokra (ilyen-olyan visszatérítésekre) gondolok, hanem olyan hozzáadott értékre, amit az adott kapcsolat hozzátesz üzemem jövőképéhez.

Innen, ahol én ülök, egy kétszáz éves nemzetközi hálózatos bank független agrárszakmai műhelyében, már jól látszik az, hogy kik azok, akik nyertesei lesznek az agrárium páratlan lehetőségeinek az elkövetkező időszakban. Az is látszik, hogy szinte mindenki jobban tud majd járni, így mezőgazdaságot hitelezni egyre kevésbé kockázatos. De számunkra az a fontos, hogy a nyertesek kapják meg a legjobb lehetőségeket. Épp a napokban tartottunk egyeztetést a kollégákkal. Azt szeretnénk ugyanis, hogy mindannyian egyformán értsük, lássuk a körülöttünk zajló agrárpiaci eseményeket.

Ahogy a cím is jelzi, a felkészülés az, amire a cikk fel szeretné hívni az Ön figyelmét. Döntéseket kell hozni akár az őstermelői családi gazdasággal, akár az osztatlan közös területekkel, akár a beruházási pályázatokkal és még egy sor dologgal kapcsolatban. Bizony, el kell fogadnunk azt is, hogy a mezőgazdálkodás egyre nagyobb részben asztalnál, monitor előtt végzendő munka. A jövőben pedig még inkább az lesz. Most az adminisztrációs teher kényszerít erre leginkább, de ahogy automatizálódnak, informatikával telítődnek a farmok, úgy tűnik el a fizikai munka, és kerül előtérbe a billentyűzetnyomkodás. Erre is készülni kell!

 

SZERZŐ: FÓRIÁN ZOLTÁN VEZETŐ AGRÁRSZAKÉRTŐ • ERSTE AGRÁR KOMPETENCIA KÖZPONT