fbpx

Ez aztán a Tempo!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 április 08.

Újabb rekord a Tempo vetőgépek értékesítésében

A Väderstad ötéves fejlesztést követően, 2011-ben mutatta be a Tempo szemenkénti vetőgépet, amely igazi sikertörténetté vált a svéd mezőgépgyártó vállalat életében. 9 évvel a piacra bocsátást követően a Väderstad szemenkénti vetőgépe már elérte az 5 000 darabos gyártást, ezzel szinte egy időben a hazai piacon gazdára talált az 500. Tempo. A napokban ismét egy újabb rekordtól lesz hangos a mezőgépszegmens, hiszen a legutolsóként debütált, nagy munkaszélességű Tempo L vontatott modellekből is már elkészült az 1 000. darab. Dr. Kalmár Tibort, a hazai leányvállalat ügyvezetőjét kérdeztük a Tempo vetőgépcsaládról, technológiai tudnivalókról és a friss fejlesztésekről.

 

Väderstad Tempo

A Tempo vetőgépek használatával minden egyes növény kelése és fejlődése számára azonos feltételeket teremthetünk

 

– Emlékszik még az indulás éveire?

 Sosem felejtem el, az indulás évében az egyik versenytársunk azt mondta: „A Tempo nem több, mint egy magadagoló” – nos, ez a „magadagoló” mára meghódította Európát, és már a tengerentúli területeket ostromolja. Ma mindenki ezt a „magadagolót” másolja. Természetesen sok mindenben a másolók előtt járunk. A széles modellválasztékot mindenképpen ki kell emelni, hiszen 7 modellcsalád 31 különféle típusát kínáljuk, amelyek egy dologban azonban megegyeznek: a nagy menetsebesség mellett is páratlan precizitásban. A legkisebb 4 soros függesztett típustól kiindulva a vontatott 6-8 soros változatokon át a legnagyobb munkaszélességű, 24 soros vontatott modellekkel bezárólag minden gazdaságmérethez, erőgéphez és technológiai változathoz tudunk vetőgépet adaptálni.

 

Väderstad Tempo

A Väderstad Tempo vetőgépcsalád sikere tovább folytatódik

 

– Jelenleg milyen fejlesztésen dolgozik a gyár?

– A Tempo fejlesztése folyamatos, jelenleg a központi magfeltöltésű (Central Fill) változat továbbfejlesztésén dolgozik a gyártó, amelyik egyébként már rendelhető is. Az új megoldás elsősorban a tengerentúli piacokon jelentkező igényekre ad választ, hiszen az új megoldásnak köszönhetően a gép feltöltése gyorsabbá vált, a tankolás akár Big Bag zsákból is megoldható. A 30 szabadalommal védett Gilstring magadagoló egység természetesen megmaradt, így továbbra is garantált az utolérhetetlen pontosság. A központi magfeltöltés elsőként a Tempo L 12, L 16, L 18 és L 24 verziókhoz lesz elérhető.

 

– Mi a legfontosabb tényező, amire a vetést megelőzően oda kell figyelnünk?

– Egy gazdaság eredményességét a vetés alapvetően meghatározza, ezért különös figyelmet kell rá fordítani. A jó minőségű vetéshez és az azt követő egyöntetű kelés eléréséhez nem elég csupán egy elemet (például a vetőgépet) kiemelni a rendszerből, hiszen bizonyos egyéb alapfeltételeknek is meg kell lenniük ahhoz, hogy a technológia sikeres legyen. A vetést megelőzően minden esetben nagy hangsúlyt kell hogy kapjon a talaj-előkészítés, ami gyakorlatilag a betakarítást követő tarlómunkákkal kezdődik, melyet az alapművelés, magágykészítés, vetés, illetve annak szükség szerinti lezárása követ. A tavaszi vetésű növények talaj-előkészítésére, úgy gondolom, jellemzően nagy figyelmet fordítanak a gazdák.

 

Väderstad Tempo

 

– Mit értünk precíz vetésen?

– Hagyományos, vákuumos rendszerű szemenkéntvető gépek esetében a magok gravitációs úton jutnak el az adagolótól a magvezető csövön át a talajig. A sebesség növelése esetén fellépő vibráció miatt a magok többször nekiütközhetnek a magvezető cső falának, így a maglehelyezés elveszti pontosságát. A vetésminőség alapjában véve a kihagyások és a kettős vetések számán múlik. A kihagyás értelemszerűen kevesebb számú termő növényt jelent a betakarítás idejére, ami mindenképpen terméscsökkentő tényező. A kettős vetés szintén korlátozó tényező, hiszen az egymáshoz túl közel lévő növények versenyeznek a napfényért, a tápanyagért és a vízért, ami egyenetlen fejlődést és terméscsökkenést okoz, tehát a vetésnél elsődleges szempont a tőtáv egyenletessége. A kihagyást több külső tényező idézheti elő, a kettős vetés viszont mindig a vetőgép hibája. Az egyenletes tőtávolság azonos fejlődési feltételeket teremt minden egyes növény számára, ami segíti a maximális termőképesség kihasználását. A Tempo vetőgépek használatával minden egyes növény kelése és fejlődése számára azonos feltételeket teremthetünk. A tőtáv mellett azonban a vetési mélységről és a sorvégi pontosságról is beszélnünk kell, így áll össze a Tempo esetében az ún. 3D-s precizitás.

 

– A Tempo gépek miben különböznek a piacon jelen lévő más vetőgépektől?

– A Väderstad Tempo a szemenkénti vetőgépek piacán történő megjelenésével egy új irányt mutatott, új lehetőséget adott. Páratlan precizitásának köszönhetően a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is kifogástalan minőségű a vetés. A nyomott levegős adagolási rendszerének köszönhetően a Tempo-vetésekre a páratlan tőtáv-egyenletesség jellemző. Sajátos Gilstring adagolója nagy vetési sebesség esetén is pontosan adagol. Ez kiegészül azzal, hogy a magadagolótól egészen a talajig végig kontroll alatt tartja a magok mozgását. Így sem a vibráció, sem pedig a lejtésszög megváltozása nem befolyásolja a vetőgép pontosságát. A magvezető csövet elhagyó magot a nyomókerék állítja meg. A nyomókerék feladata, hogy a kívánt helyen pontosan megállítsa a magokat, és belenyomja azokat a nyirkos talajba, így biztosítható a megfelelő mag-talaj kapcsolat kialakulása, ami a gyors csírázás és az egyenletes kelés feltétele. A magadagolókat villanymotorok hajtják, lehetővé téve, hogy szabálytalan alakú táblák vetésekor az egyes vetőkocsik lekapcsolásával elkerüljük a rávetést, továbbá ez lehetőséget biztosít a differenciált vetésre, ahol a tábla különböző részein eltérő magrátával történik a vetés. Az elektromos hajtás emellett a hagyományos, talajkerék-hajtású gépek kerékcsúszásból eredő esetleges pontatlanságát is kiküszöböli.

 

Väderstad Tempo

A Väderstad minden gazdaságmérethez, erőgéphez és technológiai változathoz tud vetőgépet adaptálni

 

– A csúcsvetőgéphez csúcstechnológiás vezérlés is jár a Väderstadnál?

– Hazánkban a legelterjedtebb tavaszi vetésű növények, a kukorica és napraforgó mellett a Tempo vetőgépek számtalan más növény vetésére is alkalmasak, úgymint cukorrépa, szója, repce, cirok, bab, tök vagy a nehezen vethető csemegekukorica, valamint az étkezési napraforgó. A magtárcsák cseréje rendkívül egyszerű, szerszámok használata nélkül elvégezhető. Az iPad alkalmazására épülő Vaderstad E-Control vezeték nélküli adatátvitel segítségével kontrollálja minden egyes mag útját, tájékoztatást nyújtva a vetési minőségről, a kihagyásokról, a kettős vetésekről, a tőtávolságról és az aktuális magrátáról. A rendszer alkalmazásának előnye a könnyű kezelhetőség és a távvezérléssel történő kalibrálhatóság mellett a valós idejű adatszolgáltatás és ellenőrzés. A Väderstad két évtizeddel ezelőtt a gabonavetésben állított új mércét a Rapid bemutatásával, most a Tempo révén ugyanezt tettük a szemenkénti vetésben. A svéd gyártó immár maga készíti a gépek összes részegységét, mert csak így tud megfelelni azoknak a minőségi követelményeknek, amelyeket a nagysebességű vetés támaszt a Tempo gépek iránt.

Fodor Mihály

 

A Tempo L-ről olvashat honlapunkon.

További információk a Tempo L családról.