fbpx

Több repce lesz, de marad a magas ár

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 07.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb becslése szerint világszerte valamivel több repcét takaríthatnak be idén. A fogyasztás gyakorlatilag változatlan marad, így a termelés és felhasználás ismét összhangba kerülhet. Az árak mégsem szelídülnek.

 

repce
Értékes növény (Fotó: Horizont Média)

 

Épphogy elég

Az ICG előrejelzése szerint a világ négy legnagyobb repcetermelői, Kanada, az EU, Kína és India több repcét fog betakarítani a 2021/22-es gazdasági évben, mint az előző szezonban. A globális termés a tavalyi 70,4 millió tonnáról 72,8 millió tonnára nőhet. A becslés 2%-os termőterület-növekedésre és javuló hozamokra alapoz. A repce felhasználása szinte hajszálpontosan megegyezik majd a termelésével (72,9 millió tonna), mivel az ázsiai és európai kereslet kismértékben csökkenni fog. Idén az Európai Unió területén a betakarítható repce mennyiségét változatlanul 17,3 millió tonna körülire becsülik, nem várható, hogy az unió saját forrásból javítson az ellátottságán.

 

repcetermelés világ

 

Marad a szűkös készlet

A globális repcekészlet azonban nagyon alacsonyan szinten marad, hiszen az előző szezont nagy hiánnyal zárta a világ, és a termelés csak mérsékelt növekedésre képes. Az előrejelzések szerint a 2021/22-es zárókészlet az előző évi 3,6 millió tonnás szinten stagnál majd. A három nagy exportőr, Ausztrália, Kanada és Ukrajna együttes készletei várhatóan 1 millió tonnára csökkennek (az előző évi 1,2 millió tonnáról). Ennek oka elsősorban a kanadai készletek megcsappanása, mivel az észak-amerikai ország 26 százalékkal több repcemagot szállított Kínába 2020-ban.

 

Az olajosmagvak piaci kilátásait érdemes együtt nézni. Legutóbb itt foglalkoztunk vele: Óvatosan a napraforgóval, szeptemberben már más világ lesz.

 

Forrás: ufop.de

Összeállította: Gönczi Krisztina