fbpx

Támogatáskezelő applikáció: helyszíni ellenőrzést is végez

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 05.

A Magyar Államkincstár új alkalmazást fejlesztett ki az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmezők számára. A mobilGAZDA néven futó, április 7-től letölthető applikáció számos hasznos funkcióval bír, hamarosan területmérésre és a helyszíni ellenőrzés kiváltására is alkalmas lesz.

 

applikacio mobilgazda
A mobilok már nemcsak kommunikációra alkalmasak (forrás: millenniumresearchinc.com)

 

Az idei Egységes Kérelem megnyílásával (április 7.) egyidejűleg bemutatkozó applikáció célja, hogy használatával a gazdálkodók valós időben és közvetlenebb kommunikációs csatornán keresztül informálódhassanak a támogatásaik kapcsán jelentkező lehetőségekről és kötelezettségekről. Az alkalmazás használata fokozza az információcserét, a kérelmek pontosabbá válhatnak, ami elősegíti a gördülékenyebb kérelemkezelést, a támogatási döntés hamarabbi meghozatalát és a gyorsabb kifizetést. A dinamikusabb ügyintézésen túl kevesebb helyszíni ellenőrzést is jelenthet a gazdálkodók számára az applikáció megfelelő használata – hirdeti oldalán a Kincstár.

 

Gyorsabb kommunikáció

A 2021. évi Egységes Kérelem benyújtási időszakában (április 7. és június 9. között összesen 44 jogcímre) már elérhető a mobilGAZDA. Az alkalmazás segítségével a Kincstár gyorsan és egyszerűen tud információt szolgáltatni az ügyfeleknek, továbbá a gazdálkodók is könnyen és gyorsan tudnak adatokat megosztani a Kincstárral. Az ügyfélszolgálati funkciók között megtalálható lesz az időpontfoglalás (ami március eleje óta elérhető a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon is), illetve mobileszközökre optimalizálva a kérdés-válasz felület, így a gazdálkodók bárhonnan, bármikor feltehetik kérdéseiket.

Emellett a Kincstár tájékoztató és figyelemfelhívó üzenetek és naptárbejegyzések küldését is tervezi. A beépített naptárban megjelennek az egyes gazdálkodókra érvényes, személyre szabott határidők: az olyan általános kérdésektől kezdve, hogy meddig kell benyújtani az Egységes Kérelmet, az olyan egyedi határidőkig, hogy meddig nyújtható be fellebbezés egy adott támogatási döntésre.

 

Szolgáltatások

A tájékoztatási funkcióknál a gazdálkodók részletes információt nyerhetnek folyamatban levő és lezárt támogatási ügyeikről, kifizetési adataikról, emellett megtekinthető lesz minden ügyfélnyilvántartásba vett adatuk is. Ez utóbbiakról lehetőség lesz akár egy kattintással is hatósági bizonyítványt igényelni.

Megtekinthetik emellett az Egységes Kérelmen beadott mezőgazdasági táblák adatait, illetve térképen is megjeleníthetik azokat, a szokásos térképi információkkal kiegészítve. Az applikáció egyik kiemelt funkciója a területmérés, mellyel az ortofotót és a legtöbb MePAR fedvényt is használva lehetséges poligont felmérni, melyet utána a gazdálkodók az Egységes Kérelem beadó felületén felhasználhatnak a kérelmezés során.

Az alkalmazás segítségével a termelők beadhatják egyes elektronikus bizonylataikat: a másodvetéseket és agrotechnikai műveleteket, illetve vis maior eseményeket jelenthetnek be. Újdonság, hogy a vis maior beadásnál lehetőség lesz geo-referált fényképet benyújtani az éppen zajló vagy lezajlott vis maior eseményről.

 

Helyszíni ellenőrzést is kiválthat

Egy másfajta fénykép-beküldési módszerrel is lehet majd találkozni: a fényképkészítés funkció segítségével a Kincstár kérésére a gazdálkodók fotókat küldhetnek be a mezőgazdasági parcelláikról. Mivel a rendszer eltárolja a fotókészítés pontos helyét és irányát, így a fotók alkalmasak lehetnek arra, hogy azzal helyszíni ellenőrzéseket váltsanak ki. Így a gazdálkodó területén nem feltétlenül kell költséges és hosszadalmas helyszíni ellenőrzést elvégezni, ezáltal a kérelmek bírálata és kifizetése felgyorsulhat. A Kincstár bízik benne, hogy a jövőben az „önellenőrzés” ezen formája minél inkább elterjedhet, a gazdálkodók és a Kincstár kölcsönös előnyére.

A mobilGAZDA használata regisztrációhoz kötött – különböző funkciók érhetőek el egyszerűsített és emelt szintű regisztrációval, illetve ügyfélkapus hitelesítéssel –, de 2021. április 7-től ingyenesen elérhető a Google Play és App Store digitális tartalomszolgáltatóknál. Az alkalmazással egyelőre főleg az Egységes Kérelemmel kapcsolatos és általános ügyintézés érhető el, de az applikáció képességeit folyamatosan bővítik a fejlesztők.

 

Érdemes a témában ezt a cikket is elolvasni: Hol tartunk a digitális agrárgazdaság felé vezető úton?

 

Összeállította: Gönczi Krisztina