fbpx

Ökobúza-fajtakísérlet: most kiderül, melyik bírja jobban

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 31.

Hamarosan objektív képet kapunk arról, hogy az ökológiai körülmények közé ajánlott búzák közül melyik teljesít a legjobban vegyszermentes környezetben.

 

oko buza
Az egyik ökoviszonyok közé ajánlott fajta (fotó: Horizont Média)

 

Nyilvános és hiteles eredmények

Megjelent a Vetőmag újság idei első száma. Ebben beszámolnak arról, hogy az igények növekedésével elindítottak egy kifejezetten az ökológiai termesztésre ajánlott kalászsosokat tesztelő kisparcellás kísérletet. Az Ökológiai Vetőmag Munkacsoport célja az ökológiai vetőmagok használatának fokozása. A cél eléréséhez első lépésben a fajták ökológiai gazdálkodásban nyújtott teljesítményéről kell minél pontosabb képet adni. Ennek érdekében hét helyszínen kisparcellás fajtatesztelés indult (posztregisztrációs kísérlet). Jelenleg az ökovetőmag-előállítás döntő többsége export céllal történik hazánkban. A szervezők azt remélik, hogy egy nyilvános tesztelés a hazai gazdálkodókat is az ökológiai termelés irányába mozdíthatja el. A fajtateszt eredményeit minden lehetséges fórumon terjeszteni fogják, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Ökovetőmag-adatbázisában is elérhetőek lesznek.

 

Többéves fajtakísérlet 7 helyszínen

Az első tesztelt növény az őszi búza, mivel hazánkban ez az egyik legnagyobb ökológiai körülmények között termesztett árunövényfaj. Az országos lefedettségű hét helyszínen (Debrecen, Karcag, Kiszombor, Martonvásár, Szár, Szemely és Fertőd) tavaly több mint 20 fajtával indították el a többéves vizsgálatot. A parcellák jelenleg szép, megerősödött állományokat alkotnak. A négyismétléses (minden fajta minden helyszínen négy ismétlésben elvetve) kísérletben többek között a fajták télállóságát, gyomelnyomó- és betegségekkel szembeni ellenálló képességét, hozamát és beltartalmi értékeit, valamint több év átlagában ezek stabilitását vizsgálják.

 

okobuza teszt
Tesztelt fajták a 7 helyszínen (forrás: Nébih)

 

A legtöbb pontot a beltartalom kapja

A konvencionális tesztektől eltérően itt a fő hangsúly nem a termésmennyiségen lesz, hanem a termés beltartalmi értékein, a búza betegség-ellenállóságán és nitrogén-hasznosító képességén, de ökológiai körülmények között az olyan tulajdonságok is fontosak, mint a gyomelnyomó képesség. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek a fajta versenyképességéhez vegyszermentes környezetben. A minőségvizsgálat hitelességét az adja, hogy az összes területről származó mintát azonos műszerrel fogja lemérni az ÖMKi. A szervezők hosszú távon a hazai ökológiai növénynemesítés fejlődésével számolnak, amelynek eredménye állami öko-fajtaelismeréssel rendelkező új fajták megjelenése lesz.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina