fbpx

Berobban a tavasz, de egy hónapig aszály lesz

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 26.

Mostanáig hidegebb és szárazabb volt a föld, mint februárban, a hétvégén azonban berobban a tavasz. A vegetáció és a munkák is felpörögnek. Egy baj van: rendes esőre egy hónapon át nincs kilátás.

 

talajmuveles
Porzik a föld (fotó: Horizont Média)

 

Már most sem jó a helyzet

Az elmúlt egy hónap csapadéka az ország nagy részén 20-35 mm-rel marad el a sokéves átlagtól. Ennél kisebb hiány a két héttel ezelőtti esőkből adódóan a déli és az északkeleti határszélen mutatkozik, viszont az északi országrészben és az Alföld középső tájain 5 mm-nél is kevesebb hullott az elmúlt 30 nap során. A talajok felszín közeli rétege tovább száradt az elmúlt egy hétben. A kritikusan száraz területek nagysága, ahol a felső 20 cm talajnedvessége a 40%-ot sem éri el, tovább nőtt. A 20-50 cm közötti réteg is veszített nedvességtartalmából, de 50-100 cm-en még telítettek a talajok az ország túlnyomó részén – áll a met.hu heti összefoglalójában.

 

talajedvesseg
Már most nagy területen van vízhiány (forrás: met.hu)

 

Gyors melegedés indul

A hőmérséklet nem a népi megfigyelések szerint alakult az elmúlt egy hétben, éppen Sándor napon kezdődött a lehűlés. Csütörtöktől hétfőig a maximum hőmérsékletek többnyire 4 és 8 fok között alakultak, és éjszakánként az ország nagy részén fagyott. Nem csoda, ha az 5 cm-en mért talajhőmérséklet csak 3 és 6 fok között alakul, ami kevesebb a február végi értékeknél is. A folytatásban viszont beköszönt a tavasz. Már ma melegebb légtömegek áramlanak fölénk. Ezt szombat délután egy nyugat felől érkező hidegfront töri meg, amivel némi csapadék is érkezik. A front előtt szombaton többfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a délies szél, mögötte pedig vasárnap várhatók élénk széllökések északnyugati, nyugati irányból. Pénteken és szombaton már nagy területen emelkedik napközben 15 fok fölé a hőmérséklet. Hétfőtől ismét tovább melegszik az idő, és ekkor nyugaton a 20 fokot is elérheti a legmelegebb órák hőmérséklete, a jövő hét közepén az ország jelentős részén pedig ezt is meghaladja.

 

Kiadós eső sokáig nem lesz

Az egyre melegebb időben várhatóan gyorsan fejlődésnek indul majd a vegetáció. A változóan felhős időben jól lehet haladni az egyre szaporodó mezőgazdasági munkákkal. A hétvége kivételével a szél is mérsékelt marad. A hosszútávú időjáráselőrejelzés szerint egy-két záport leszámítva egy hónapot kell várnunk a tisztességes esőkre. A márciusi fejtrágyák nem hasznosulnak, a meleg hatására lendületes fejlődésnek induló növények pedig hamar a fokozódó vízhiánnyal szembesülnek.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina