fbpx

Drága a cékla, olcsó a zeller

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 25.

A tavalyi évhez képest – fogyasztói szemszögből nézve – kedvezően alakul a zöldségfélék jelenlegi ára. Kevés olyan termék akad, amelyik kiugróan drágult volna. Szerencsére a legfontosabb népélelmezési cikk, a krumpli lényegesen olcsóbb most.

 

zeller
Most kell sok zellert enni (forrás: e-spejz.hu)

 

Visszaüt az import

A NAIK AKI legfrissebb piaci jelentéséből az derül ki, hogy számos zöldség olcsóbb lett idén a tavalyi időszakhoz mérten. Mint emlékszünk: ekkor tört ki koronavírus, és zárultak le a határok, ami egy időre komoly piaci zavarokat okozott. Azok a termékek, amelyekből magas az importhányad és gyenge évjáratból származik a kínálatuk, most 20-23 százalékkal drágábbak, mint egy évvel ezelőtt. Ilyen a sárgarépa és a cékla. Magyarországon a KSH adatai szerint a cékla külkereskedelmi egyenlege erősen negatív. A magas importarány ilyen forintárfolyam mellett kifejezetten rossz, erősen emeli a termék árát.

 

Amiből most bőséges a kínálat

Kiugróan nőtt a kínai kel ára is, +46% a tavalyi évihez képest. Az egyéb zöldségek zöme azonban vagy olcsóbb most, mint tavaly, vagy alig változott az ára, de semmiképpen sem többel, mint általában az élelmiszerár-index. (Részletesen lásd a NAIK AKI piaci jelentésében.) A legnagyobb áresést a krumpli szenvedte el a bőségesebb kínálat miatt: most harmadával olcsóbb, mint tavaly volt. Jóval kevesebbet kell fizetni a salátákért és a zellerért is: most 28 százalékkal olcsóbbak. Magyarország gumós zellerből 54 százalékkal többet importált 2020-ban (elsősorban Hollandiából) összesen 4,26 ezer tonnát, de a kivitele is nőtt 72 százalékkal, és elérte a 2,19 ezer tonnát. Az egyenlegünk negatív, de a jelek szerint a kínálat bőven fedezte a keresletet. A legnagyobb célpiacunk Románia volt, ahová a kiszállított mennyiség 75 százaléka került.

 

Alma: kiugróan drága

Míg a zöldségek ára kellemesen alakul a vásárlók szempontjából, addig az almáéról ez nem mondható el. Nagyjából harmadával kell többet fizetni most egy kilogramm almáért, mint egy évvel ezelőtt. Ennek oka a tavalyi extrém gyenge évjárat. Az időjárás a lengyel termésnek sem kedvezett, így egész Európában drágább most ez a gyümölcs.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina