fbpx

Ennyibe kerül a közös tulajdon rendezése

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 23.

2021. január elsején hatályba léptek a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről szóló törvény szabályai. Az eljárások még nem zajlanak, de a MAGOSZ – vélhetőan a nagyszámú érdeklődő miatt – Facebook-oldalán közzétette a folyamat várható költségeit.

 

foldmeres
Nem kötelező a földmérő, ha nincs vita (forrás: geodeziakft.hu)

 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) Facebook-oldalán tette közzé, hogy pontosan milyen költségekre, illetékekre kell készülnie annak, aki belevág asz osztatlan közös tulajdon rendezésébe. Mielőtt tovább lépnénk, megjegyezzük: személyes ügyintézésre nincs lehetőség a veszélyhelyzet ideje alatt, és az osztóprogram mind a mai napig nem található a Nemzeti Földügyi Központ oldalán (erről már december végén is írtunk). Ezért az alábbiak inkább felkészítő jellegű információk arra az időre, amikor ismét újraindul az élet.

 

Várható költségek

1. Az osztatlan közös tulajdon megszüntetését bármely tulajdonostárs kezdeményezheti az ingatlanügyi hatóságnál, földrészletenként 15.000 forint igazgatási szolgáltatási díj ellenében.
2. A megosztáshoz és a bekebelezéshez is szükséges az ügyvédi ellenjegyzés vagy a közjegyzői okiratba foglalás, ennek költségeit szintén az eljárás kezdeményezője viseli.
3. Díjmentesen kérhető le a tulajdoni lap, amennyiben az a megosztáshoz szükséges és az ügyfél jogi képviselője igényli meg.
4. A kezdeményező tulajdonostársnak a megosztási folyamatról írásban, igazolt módon kell értesítenie valamennyi tulajdonostársat, ennek postaköltségével is számolni kell.
5. Amint lesz osztóprogram, az fogja előállítani a megosztás műszaki dokumentációját, ami az egyezségi okirat elválaszthatatlan melléklete. Földmérő nem feltétele az új, 1/1-es ingatlanok kialakításának, de vitás helyzetben szükség lehet rá.
6. A tulajdonostársaknak meg kell egyezniük a kiosztás során kialakított ingatlanokról. Vagyonszerzési illetéket csak akkor kell fizetni, ha a megosztás folytán valamelyik tulajdonostárs a korábbi tulajdoni hányadánál nagyobb értékhez jut.

A részletekről lásd a kapcsolódó törvényt és kormányrendeletet.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina