fbpx

Tucatnyi pályázat nyílik júniusig, ez az ütemterv

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 18.

Nagy a nyomás a kormányon, a lehető legtöbb pályázatot kell kiírnia, majd elszámolnia legkésőbb 2025 végéig. Egy tucatnyi kiírás pontos ütemterve már ismertté is vált.

 

ultetveny

 

Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a márciusi Portfolio Agrár Klubon elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program esetében a 2014-2020-as időszak forrása 1413,18 milliárd forint, mely összeg elszámolására 2023. december 31-ig van lehetőség. Magyarország az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásokból 2021-ben és 2022-ben átmeneti forrásokban részesül, amelyekhez a kormány 80%-os hazai társfinanszírozást rendel. Ez további 1527,3 milliárd forinttal emeli a Vidékfejlesztési Program keretösszegét, az elszámolásra pedig 2025. december 31-ig lesz lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a Vidékfejlesztési Programnak a 2014-2022 közötti időszak alatt felhasználható teljes keretösszege 2941,1 milliárd forintra növekszik – számolt be az Agrárszektor az elhangzottakról.

Sokkal több pénz

A 80%-os nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően a teljes 2021-2027-es pénzügyi ciklusban több mint 4500 milliárd forint támogatási forrás áll a magyar gazdák rendelkezésére. Ennek a koordinálására februárban létrejött a Vidékfejlesztési Kormánybizottság, amely a források nyomon követését végzi, illetve tájékoztatást és beszámolókat kér az Agrárminisztériumtól. Az új kormánybizottságot Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, tagjai között pedig Nagy István agrárminiszter és három kormánybiztos foglal helyet. (Lásd cikkeinket: Személyesen Orbán Viktor felügyeli a vidékfejlesztést és Olyan támogatásözön jön, amilyet még nem láttunk!)

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy az átmeneti időszak során a többéves kifizetésű intézkedések (AKG + őshonosok, ÖKO, állatjólét, LEADER) kötelezettség-vállalási időszaka meghosszabbítható lesz 1, de legfeljebb 2 évvel. Viski József elmondta, hogy az AKG esetében a kedvezményezettek közel 90%-a élt a kötelezettség-vállalási időszak egy évvel történő meghosszabbításával. Az új AKG kidolgozásával kapcsolatosan viszont még folynak az egyeztetések az Európai Bizottsággal. A jelenleg is hatályos EMVA rendelet alapján bármilyen támogatási forma meghirdethető, mivel a forrás rendelkezésre áll majd, tehát a jelenlegi szabályok szerint, de már az új pénzügyi keret terhére.

 

Megemelt keretösszegek

Viski József beszámolt arról is, hogy a beérkezett nagyszámú igénylés miatt döntés született arról, hogy az állattartó telepek fejlesztésére és a kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázatok keretösszegét megemelik. Így az előbbi új keretösszege 260 milliárd forintra nőtt, az utóbbié pedig 68 milliárd forintra. Az öntözési pályázatok keretösszege 100 milliárd forintra emelkedett, az erdősítés támogatása pedig 115 milliárd forintra. Emellett kiemelkedően sikeres volt az önkormányzatok számára kiírt, a helyi piacok építését, korszerűsítését, fejlesztését szolgáló pályázati kiírás is, amelynek 3 milliárd forintos keretösszegére közel 12 milliárd forintnyi igény érkezett, valamint a mezőgazdasági kisüzemek támogatása, amelyek 2,5 milliárd forintos keretösszegére 9,9 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be az ágazat szereplői. (Lapunk novemberben, a támogatás bemutatásával együtt jelezte a várható helyzetet: Hamarosan zárul a kisüzemi pályázat, túligénylés várható.)

 

Ezek a pályázatok jönnek

Viski József beszámolt arról is, hogy 2021-ben milyen pályázati felhívások várhatóak. A jellemzően tavaszi-nyári időszakra tervezett felhívások az alábbi területeket fogják érinteni:

  • Állattartó telepek megújításának támogatása (április – 30 milliárd forint)
  • Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövény-termesztés támogatása (április – 15 milliárd) A pályázat tervezetét lásd itt.
  • Külterületi helyi közutak fejlesztésének támogatása (április – 50 milliárd)
  • Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása (május – 50 milliárd)
  • Tojótyúktartó telepek támogatása (május – 20 milliárd)
  • Élelmiszeripari üzemek fejlesztése (május – 50 milliárd)
  • Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenységének támogatása (június – 8,71 milliárd)
  • Kertészet – Gombatermesztő üzemek fejlesztésének támogatása (június – 20 milliárd)
  • Kertészeti üzemek megújításának támogatása (június – 50 milliárd)
  • Mezőgazdaság digitális átállásához precíziós fejlesztések támogatása (június – 100 milliárd)
  • Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése (június – 200 milliárd)

 

A meghosszabbított felhívások listája pedig a következő:

  • Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
  • Ökológiai gazdálkodás (áttérés és fenntartás)
  • Tejágazat szerkezet-átalakítását kísérő állatjóléti támogatás (kiskérődző is)
  • Natura 2000 mezőgazdasági és erdőterületekhez nyújtott kompenzációs kifizetések
  • Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ és in vitro megőrzése, valamint a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadás
  • Mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatás

 

Összeállította: Gönczi Krisztina