fbpx

Sándor, József, Benedek hozza ránk a hideget

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 18.

Megtréfált minket az időjárás, a népi jóslattal ellentétben nem meleget, hanem hideget hozott Sándor – derül ki a met.hu összefoglalójából. A talajok tovább száradtak, szerencsére nem ott, ahol eddig a legszárazabbak voltak.

 

talaj

 

Hideg, északi szelet hoztak a neves napok, és ez a hűvös, reggelente fagyos idő a következő hét közepéig ki is tart. A jó oldala ennek, hogy továbbra is visszafogja a vegetáció túl korai fejlődésnek indulását, ami a tavaszi fagykárok valószínűségét csökkenti. Az elmúlt napokban a déli és keleti országrészben jelentős csapadék hullott, amelyre ott már nagy szükség is volt. Az északi országrész kimaradt a csapadékból, így egyre nagyobb területen szárad ki a felszínközeli talajréteg. A folytatásban várható, jobbára száraz időben továbbra is nagy a szárazfűtüzek rizikója, a hétfőn viharossá fokozódó északi szél pedig akár por- és homokvihart is okozhat – áll a meteorológiai szolgálat oldalán.

 

Ahol esett, ott volt a legnagyobb szükség rá

Az előző héten a déli és keleti országrészben 10-25 mm eső esett, de Baranyában és Somogyban kis területen 30 mm fölötti értékek is előfordultak – erre már nagyon nagy szükség volt. Az ország északi része és az Alföld közepe kimaradt a jelentős csapadékból. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország döntő részén mintegy 10-30 mm-rel elmarad a szokásos mennyiségtől. Most a Sopron-Budapest-Szolnok vonal kiterjedt térségében esett a nedvességtartalom a kritikus 40%-os érték alá a talaj felső 20 cm-es rétegében. Ugyanakkor a Tisza mentén, főleg a Rétközben még mindig jelen van a belvíz is. A mélyebb talajrétegek továbbra is őrzik a tél során megszerzett nedvességtartalmukat. A talaj hőmérséklete jelenleg 5 cm mélységben 5 fok körül alakul.

 

talajnedvesseg

 

Kevés eső és hideg

A folytatásban marad az alapvetően északi, hideg, száraz levegő beáramlása hazánk fölé. A jövő hét keddig többnyire 5 és 10 fok között alakulnak a maximumok, éjszakánként pedig a fagy lesz a jellemző. A jövő hét közepétől indul majd lassú enyhülés. Csapadék több napon is várható, de inkább csak zápor, hózápor, melyből jelentősebb mennyiség a jövő hét közepéig nem valószínű. A hosszabb távú, ezért bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét végéig nem várható jelentősebb csapadék hazánkban, a talaj így száradni fog. A szél a hét végére a legtöbb helyen mérséklődik, hétfőn azonban újult erőre kap. A Dunántúlon és északkeleten viharossá fokozódik, homok- és porvihart okozhat. A szélerózió káros hatásainak csökkentésére megfontolandó a szélfogó fasorok felújítása, telepítése, amire még most is van lehetőség.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina