fbpx

A világ legnagyobb étolajtermelője megijedt a saját áraitól

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 18.

Ukrajna rálépett a vészfékre: összehívta a növényolaj-piaci szereplőket, hogy rávegye őket egy maximális árszint rögzítésére. Közben a piac megint gondolt egyet, és irányt váltott.

 

napraforgoolaj

A keleti olajhatalom: Ukrajna (forrás: Agrarian Center, Ukrajna)

 

Behúzták a vészféket

A múlt hét végén az ukrán minisztérium elküldte a kiskereskedőknek és a feldolgozóknak a napraforgóolaj árának stabilizálásáról szóló memorandum tervezetét, amelyhez március 15-ig lehetett észrevételeket benyújtani. A tervezet szerint „a növényolajpiac résztvevői megállapodnak abban, hogy nem emelik a napraforgóolaj árát a kereskedelemben uralkodó március elsejei szint fölé, és vállalják, hogy biztosítják a hazai piac folyamatos ellátását ezzel a stratégiai fontosságú alapélelmiszerrel.”

A kormányzat a maga részéről ígéret tett, hogy nem változtatja meg a jelenlegi export- és importszabályozást, a feldolgozók számára „kedvező” hitelfeltételeket biztosít, tanácsot nyújt a piacfejlesztéssel kapcsolatban és elősegíti a napraforgó-értékesítés információs rendszerének fejlesztését. Decemberben Oroszországban fogadtak el hasonló intézkedéseket a napraforgóolaj árának megfékezésére. Ott az olajütők az étolaj konkrét maximális árát rögzítették a szakminisztériumokkal kötött megállapodásban.

 

Elkésett a szabályozás

Az ukrán kormány árfékező kísérlete akár balul is elsülhet, mivel erősíti azokat a spekulációkat, miszerint a vezetés mégiscsak exportkorlátozásokra készül. Eközben a világpiac máris ellenkező irányú fordulatot vett: a pálmaolaj májusi tőzsdei ára Malajziában 3,15%-kal esett vissza. Ennek oka, mint azt megírtuk, hogy a pálmaolaj termelése időközben megemelkedett. Arról is beszámoltunk, hogy Brazília várakozáson felüli rekordmennyiséget takarított be szójából, így végre a chicagói tőzsde is „behódolt” a hírnek: a fehérjenövény két nap alatt 1 százalékot veszített az értékéből. Ezalatt Kínából is aggasztó hírek érkeznek a sertéspestis alakulásáról, ami azt a lehetőséget vetíti előre, hogy az ázsiai óriásnak kevesebb szójára és fehérjedarára lesz szüksége az állatok etetésére.

Mindezek következtében az ukrán napraforgóolaj ára a héten csaknem 4 százalékkal mérséklődött, a napraforgódara értéke pedig egyenesen a felére zuhant, ami azonnal nyomás alá helyezte a napraforgómag vételi árát is. A GrainTrade úgy véli, a fenti trendek egyelőre maradnak, és inkább csökkenő, semmint növekvő árakra van kilátás a növényolaj-piacon.

 

Lásd még cikkeinket a témában:

Próbálkoznak a spekulánsok, de nyáron normálisabb piac jön
Az infláció hétszeresével drágult az étolaj a járványban