fbpx

Őszi vetések: a repce lesz az idei év nyertese

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 16.

Nemcsak a repce ára jó, de úgy tűnik, kitűnő formában is kezdi tavaszt. A hosszútávú időjárás-előrejelzések alapján ilyen kondival jóval az ötéves átlag feletti termésre van kilátás.

 

repce telen
Repce februárban (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Kis fagykárok Európában

A februári hideghullámot követően Nyugat- és Észak-Európa nagy részén kivételesen meleg hőmérséklet volt tapasztalható, ami hozzájárult a növények gyors fejlődéséhez. Eközben Oroszország déli részén és Közép-Törökországban egy hideghullám némi kárt okozott a nem kellően edződött őszi vetésekben. Észak-Európa nagy részén, valamint a balti és mediterrán régiókban esőhiány miatt aggódhattak a gazdák, de ez végül nem okozott komoly károkat, kivéve Szicíliát és Törökországot. A Brit-szigeteken pedig a bőséges csapadék akadályozta a tavaszi szántóföldi munkákat – számol be az európai MARS-jelentés. Hazánkban csak Borsod megyében voltak annyira telítettek a talajok, hogy a legsürgetőbb növényápolási munkákat is halasztani kellett.

 

idojaras

Közel „normális” évjáratra van kilátás

A MARS első terménybecslése kenyérbúzából 3,5 százalékkal magasabb európai átlaghozamot jósol idénre, mint az ötéves átlag, őszi árpából 4,7 százalékkal lehetünk az ötéves átlag felett, tritikáléból pedig 3,2 százalékkal. Az enyhe tél nagy nyertese uniós szinten a repce lehet, amelynek most sokkal jobb a kondíciója, mint az elmúlt években, így 2016-ig visszatekintve 6,8 százalékkal jobb átlagtermést várnak az elemzők. A jelentés kiemeli, hogy Magyarország dél-nyugati tájain a talaj vízhiánya jelentős, de ebben a fenofázisban még nem kritikus.

 

A magyar átlaghozamok az elemzők szerint így alakulhatnak:

Búza: 5,28 t/ha (eltérés az ötéves átlagtól: -1%)

Durum: 4,69 t/ha (+0,7%)

Őszi árpa: 5,67 t/ha (+4,8%)

Rozs: 3,32 t/ha (+1,2%)

Tritikálé: 4,14 t/ha (+3,5%)

Repce: 3,2 t/ha (+5,4%)

 

Az áprilisra, májusra és júniusra vonatkozó hosszú távú időjárás-előrejelzés a szokásosnál melegebb körülményeket prognosztizál a Földközi-tenger és a Fekete-tenger térségében, valamint Európa déli és Oroszország déli részén. Magyarországon a tavasz végre tavaszias lehet.