fbpx

Agrármeteorológiai információs rendszer segíti a gazdákat

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 12.

A klímaváltozás, a növényvédelem és az agrometeorológia területén nyújtanak újat a kutatók együttműködés keretében, hogy támogassák a hazai mezőgazdaság termelékenységét. Az eljárásokhoz a legmodernebb meteorológiai adatok is rendelkezésükre fognak állni, ami a korszerű agrármeteorológiai információs rendszer alapját képezheti.

 

Időjárás és agrárium
A mezőgazdaság a legjobban kitett az időjárás szeszélyeinek, kell a támogatás minden szinten (Fotó: Barna Ferenc)

 

2021. márciusában együttműködési megállapodást kötött: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE); az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); valamint a Macro cégcsoport két tagja (a meteorológiai adatok nagysebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft.).

 

Agrármeteorológiai információs rendszer

A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer. Ennek használatával nagyban növelhető a hatékonyság a hazai mezőgazdaság, ezen belül is a szántóföldi gazdálkodás, a zöldség- és gyümölcstermesztés.

A megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

 

Időjárás és agrárium
A rendszer alkalmazása segíti agrárvállalkozók tevékenységét, a szektor termelékenységét (Fotó: Barna Ferenc)

 

A széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület tehát újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak.

A meteorológiai adatokra épülő rendszer emellett még inkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat is, többek között az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

 

Forrás: MATE, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc