fbpx

Nem mindenki folytatja idén a dinnyézést

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 12.

A tavalyi kedvezőtlen időjárás után sok kisebb, jellemzően melléktevékenységként dinnyét termelő hagyja abba a gazdálkodás, így várhatóan újabb 5 százalékkal csökkenhet idén a görögdinnye termőterülete hazánkban – hívja fel a figyelmet az Agrárkamara. Ugyanakkor a nagyobb termelőknél előtérbe kerülnek a korszerűbb technológiák, így a termésmennyiségben nem számítanak kiesésre a szakemberek.

 

dinnye
Dinnyepalánták (forrás: aprohirdetesingyen.hu)

 

Indul a dinnyenevelés

A vetőmageladásokból származó előrejelzések szerint idén még több magszegény görögdinnyére számíthatunk, melyek iránt folyamatosan nő a kereslet, a sárgadinnye esetében egyelőre nincsen számottevő változás. A magyarországi éves átlag-görögdinnyefogyasztás 10-12 kg/fő, a hazai termesztés ennél többet is el tud látni. Görögdinnye-termesztésünk közel 60%-a belföldön kerül értékesítésre, átlagosan 40%-a megy exportra, de utóbbi az elmúlt években folyamatosan csökkent.

A 2020-as évben a tavaszi hidegek miatt későn indult a dinnyeszezon, ellenben tovább tartott. A megszokottnál kevesebb görögdinnye ment exportra, de szerencsére itthon jelentős volt a kereslet. (Lásd cikkünket: Kicsivel kevesebb, viszont jóval drágább volt idén a görögdinnye.) Idén most kezdődik a palánták nevelése. A két legjelentősebb termőkörzetben, Békés és Szabolcs-Szatmár régióban idén várhatóan csökken a termőterület, míg Baranyában, Tolna-Fejérben, Heves-Jászságban és a szórványterületeken (pl. a Kisalföldön) nem várnak jelentősebb mértékű területváltozást. Remélhetőleg az április végi, májusi fagyok nem tizedelik meg a kiültetett dinnyéket és a koronavírus-válság sem lesz jelentős hatással az ágazatra az értékesítési időszakban. A kamara a termelői szervezettel közösen idénre is tervez fogyasztásösztönző kampányt.

 

Korszerűbb technológia

Egyre több jel mutat arra, hogy az ágazatban zajlik a koncentráció, azaz számos kisebb termelő felhagy a tevékenységével, ugyanakkor a közepes és nagyméretű vállalkozások a modernebb technológiák, a professzionálisabb szemlélet felé fordulnak. Mindez középtávon ismét termelésnövekedést fog eredményezni az ágazatban. A termesztők a csomagolás terén is újításra törekednek, már van olyan térség, ahol a termelő nevével, telefonszámával ellátott dinnyéket árusítanak, ezáltal is garantálva a minőséget, nyomon követhetőséget.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina