fbpx

Okos ember sziklára épít

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 március 12.

Ez a bibliai gondolat, a tápanyagellátás megtervezésénél fontos dologra hívja fel a gazdálkodók figyelmét. A termelési folyamatban az alapok helyes kiválasztása, a kijuttatás jó időzítése megalapozza az adott évi kultúra indulását, tápanyagigényét.

Az okszerűen kiválasztott alaptrágya a hatékonyabb vízhasznosításban is segít. Ez azt jelenti, hogy egységnyi tápelem felvételéhez mennyi vizet használ fel a növényünk. Ha optimális a talaj tápelem koncentrációja, akkor a hatékonyság is nő.

 

A Yara műtrágya transpirációs együtthatója

 

Ehhez kell a jól oldódó műtrágya, ami a YaraMila egyik fontos ismérve.

 

A Yara műtrágya

 

Nézzük, milyen alapokra épít a Yara!

  • Minőségi, tiszta alapanyag, saját bányából.

A piaci kínálatban több olyan műtrágya van, melyek magas nehézfémtartalmúak. Amellett, hogy a nehézfémek magas koncentrációba toxikusak, a talajban lévő az értékes kationokat

lecserélik, és az élelmiszerláncban is megjelennek, melynek komoly egészségügyi kockázata van.

  • Folyamatos minőség kontroll, az alapanyagtól a kész termékig. Ez biztosítja, hogy amit a csomagolásra írunk, az van a zsákban is.
  • Tudományos kutatások

A Yara hanninghofi kutatóközpontjában szabadföldi és zárt termesztőberendezésben folynak a tenyészedényes kísérletek, ahol a tápelem hatásokat vizsgálják. A tudományos alapoknál beszélni kell a Yara Megalab növényanalitikai laborról, ahol a talaj és növényvizsgálati eredményekből készítik a Yara szakemberei a szaktanácsokat.

  • Kisparcellás és üzemi kísérletek, tapasztalatok.

Hazai viszonylatban a búza kísérletek a Szegedi NAIK Intézetnél, a napraforgó a Martonvásári Kutatóintézetnél történnek. Közös repcekísérletek folynak a Sopronhorpácsi Kutató Intézettel.

  • Innovációk, környezetvédelmi megoldások

Itt meg kell említeni a könnyen felvehető foszforformát, melyet a YaraMila összetételekben találunk. Másik újdonság a „P-Extend” forma, amely hosszabb ideig biztosít optimális foszforkoncentrációt a talajban. De Yara fejlesztés az AdBlue adalék is, amely a kipufógórendszerből távozó gázok emissziós értékét csökkenti.

  • Évszázados tapasztalat a műtrágyagyártásban

 

A Yara tápanyagellátás alapjai

YaraMila összetett granulált műtrágyacsalád – A legfontosabb növényi tápanyagok minden szemcsében. A legnépszerűbb YaraMila összetételek 50% feletti NPK hatóanyagot tartalmaznak, és ehhez még hozzájön a talajból felvehető mezo- és mikroelemek.

 

A Yara műtrágya

 

A magas hatóanyag mellett a fizikai tulajdonságot kell kiemelni. Ahhoz, hogy a modern műtrágyaszórók műszaki paramétereit kihasználjuk, kifogástalan fizikai tulajdonságú műtrágya kell. Az összetételekből néhányat felsorolva; YaraMila 7-20-28, 8-24-24, 14-14-21 és a YaraMila 16-27-7.

 

A Yara műtrágya

 

Az alaptrágya választásnál vegyük figyelembe, hogy a hazai talajaink 2/3-a cink- és kénhiányos. Ezeket a hiányzó tápelemeket már a korai fejlődési szakaszban biztosíthatjuk YaraMila-val alap- vagy startertrágyaként kijuttatva.

YaraVita lombtrágya – 50éves fejlesztői munka eredménye. Két növényspecialistát említve: a kalászosokban népszerű YaraVita Gramitrel, és az olajos növényeknél a YaraVita Brassitrel lombtrágya.

YaraLiva Tropicote – Kalciumhiányos talajokon az alaptrágya mellett, ahol a kalcium talajkémiai okok miatt nem felvehető, vagy abszolút hiány van talajtani okok miatt. Nem utolsósorban fontos érv mellette a talajszerkezet-javító hatás, és jobb növényegészségügyi állapotot eredményez az alkalmazása minden kultúrában.

Miért fontos hangsúlyozni ezeket az ismérveket?  A műtrágya kínálat széles a piacon, de sok a megtévesztő ajánlat, ami egy jól hangzó szlogenre épül mintsem szakmai alapra, így könnyen „homokra építhetjük a házat”.

A minőségi élelmiszerek után folyamatosan nő a kereslet. A szükséges és elégséges növénytáplálás egyik alapja, hogy vizsgálatok alapján történjen a tápelemek visszapótlása. Ha ez okszerűen történik, akkor az élelmiszerláncon keresztül természetes úton juttatjuk el az emberi szervezet számára szükséges tápelemeket. Egy példát említve, Finnországban a szelén hiány miatt fellépő csont és izombetegségek orvoslására, a legelőket szelénnel dúsított műtrágyával kezelték, így természetes úton a táplálékláncon keresztül pótolták a szelénhiányt.

A biztos alapokat a 105 éve járt út adja a Yara tápanyagellátásban. Válassza az idén is a Yara technológiát, és keressen bizalommal bennünket. A megszokott rendezvények elmaradtak, de szakmai információk, online előadások az alaptrágya választástól a lombtrágyázás témakörig megtalálhatóak a www.yara.hu weboldalunkon.

 

Tóth Gábor
+36 30 689 8094