fbpx

Itt a 15 milliárdos ültetvénytelepítési pályázat tervezete

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 11.

Április 20-án nyílik az ültetvények, gyógy- és fűszernövények telepítésének támogatása. A felhívás már társadalmi egyeztetésen van, noha a fontos részleteket tartalmazó mellékletek ilyenkor még nincsenek feltöltve. Kiindulási pontnak alapul lehet venni a 2016-os felhívást.

 

ultetveny
Új telepítés csakis öntözéssel, traktor nélkül (forrás: Horizont Média)

 

A felhívás szerint összesen 15 milliárdos forrással nyílik a pályázat az alábbi fókuszterületekkel. Figyelem, egyszerre legfeljebb két fókuszterületre nyújtható be kérelem!

  • Szerkezetátalakításra, korszerűsítésre, a piaci jelenlét, a piacorientáltság és a mezőgazdasági tevékenység diverzifikálására 10 milliárd Ft a keretösszeg.
  • Képzésre, generációváltásra 3 milliárdot különítettek el.
  • Kockázatmegelőzésre, -kezelésre 1,5 milliárd Ft áll rendelkezésre.
  • A vízfelhasználás hatékonyságának fokozására:0,5 milliárd a keret.

 

Gyümölcsösök

Gyümölcsültetvények esetében az ültetvény létrehozását mikroöntözéssel együtt támogatják. A telepítés a régi ültetvény kivágásával együtt is támogatott, ha annak életkora a termőre fordulástól számítva már több mint 10 év. Ennél fiatalabb ültetvény is lecserélhető, de akkor a kivágása nem tartozik a dotált a tevékenységek közé. Meglévő, fiatalnak számító ültetvényeken a jég-, fagy-, esőkár megelőzését szolgáló beruházásokat, illetve a betakarítás gépesítését támogatják (kapcsolt gép, önjáró betakarító, szedő platform, kézi szedést könnyítő eszközök).

 

Gyógy- és fűszernövények

Ültetvénytelepítés esetén legalább fél hektárral kell terveznie a kérelmezőnek. Támogatott a termény betakarításának, feldolgozásának gépesítése, eszközparkjának beszerzése, legyen ez kapcsolt gép, önjáró betakarító vagy egyéb, a kézi szedést könnyítő eszköz.

Figyelem, egyik célterület sem engedi traktorok beszerzését, ingatlan vásárlását, zárt termesztőberendezés létesítését. A termelők már nagyon várják a kiírást, bár a gyógynövényesek kicsit tartanak is attól, hogy nőni fog az ágazatba belépő, új szereplők száma. A kiíró 400-500 beérkező pályázattal kalkulál. Tapasztalt pályázati szaktanácsadók úgy vélik, a vitára bocsátott támogatás feltételrendszere nem egyszerűbb, mint a korábbi. A tervezet elolvasható itt.