fbpx

Hétfőtől megint fagyhat éjjelente, és sajnos szél is lesz

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 11.

Kaptunk egy kis időt a munkákra: a száraz hidegben lelassult a természet. A folytatás már rázósabb: eső, szél és ismételt fagy nehezíti a szezonkezdést.

 

fagycsipte buza
A fejlett, fejtrágyázott búzaállományokban megcsipkedte a leveleket a fagy.

 

Kaptunk egy kis időt

Múlt pénteken egy hidegfront vetett véget a megelőző időszak az átlagosnál melegebb időjárásának. A front számottevő csapadékot csak az északkeleti országrészbe hozott, ott 2-6 mm esett részben hó formájában – írja a met.hu. A Dunántúlon és az Alföld déli részén az elmúlt 30 nap csapadéka 10-30 mm-rel elmarad az ilyenkor szokásos mennyiségtől (Lásd cikkünket: 180 fokos fordulat: két hét alatt csontra száradt a föld.) A száraz időben a talajok felszín közeli rétege az említett területeken nagyon kiszáradt, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető vízmennyiség százalékában már a kritikus 40%-os érték alá csökkent. Ugyanakkor a Tiszántúlon, főként annak északi részén még mindig jelen van a belvíz. Az alsóbb talajrétegek továbbra is őrzik a tél során megszerzett nedvességtartalmukat.

A hidegfront mögött több fokkal visszaesett a hőmérséklet, vasárnap hajnalban -4 és -8 fok közé hűlt le a levegő, de a fagyzugos tájakon és a száraz homokfelszínek fölött -10 – -11 fokok is előfordultak. Hasonlóan hideg volt csütörtök hajnalban is. A maximum hőmérsékletek is jellemzően 10 fok alá csökkentek. Sajnos a február végi igen meleg idő a déli országrészben a mandula és a kajszi rügyeit már beindította, ezeken a területeken már a múlt héten is előfordult fagykár. Az északi országrészben is duzzadtak már a kajszi rügyei, de ilyen állapotukban még nem tud bennük kárt tenni a hideg. Ezeken a tájakon az elsőként meginduló som van virágzás állapotában. Az elmúlt hét hűvösebb időjárása kissé visszafogta a vegetáció idő előtti fejlődését, ami a tavaszi fagykárok valószínűségét csökkenti (továbbá lehetőséget ad a lemosó permetezések befejezésére – a szerk.)

Eddig két nagyobb hideghullám alakult ki a télen, január és február közepén, de a fagyos idő egyik esetben sem tartott sokáig, a pár napos kemény mínuszokat felmelegedés követte. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár.

 

Hétfőtől megint lehűlés

A folytatásban a hét második felében kissé melegebbre, de változékonyabbra, fordul időjárásunk. Péntek hajnaltól észak felől egyre többfelé ered el az eső, északkeleten eleinte havas eső, hó is eshet. Délen, délnyugaton szombat reggelig 10-20 mm csapadék várható, máshol már péntek délelőtt eláll az eső, és 2-5 mm valószínű. Vasárnap ismét sokfelé várható eső, zápor, elsősorban a nyugati és déli országrészben, valamint a Tiszántúlon lehet 5 mm fölötti mennyiségre számítani. Az erős éjszakai lehűlés nem lesz jellemző ezekben a napokban, napközben pedig 10-15 fok között alakulnak a maximumok.

Hétfőtől észak felől egyre hidegebb, változó nedvességtartalmú levegő áramlik fölénk. A napos időszakok mellett napközben erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan záporok is kialakulhatnak. Visszatérnek az éjszakai fagyok, hétfőtől éjszakánként egyre többfelé hűl -3 – -5 fokig a levegő, és a legtöbb helyen napközben is 10 fok alatt alakul a hőmérséklet. Az előttünk álló egy hétben gyakran lesz szeles az idő, pénteken és hétfőn nagy területen megerősödik, a többi napon megélénkül a szél – áll a meteorológiai előrejelzésben.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina