fbpx

Csúcsdöntésre készül Brazília, Oroszország, Ausztrália

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 11.

Miközben emelkednek a gabonaárak, befutnak az első rekordokat belengető előrejelzések is az idei évről. Elvileg tompítják a ralit.

 

Striptill

 

Brazil kettős csúcs

A fővetésű kukorica a brazil termés egynegyedét teszi ki, ennek betakarítása január végén kezdődött. A másodvetésű kukorica (safrinha) a szójaterületeket foglalja el, de ennek betakarítása jelentős késést szenvedett. Már a szója elvetése is csúszott, aratása idején pedig esőzések nehezítették a munkát. (Ennek ellenére ez is rekord lett, 134 millió tonna a legfrissebb becslés szerint, a tavalyit 6,3 százalékkal szárnyalja túl.) A safrinha egyik fő termőkörzetében, Mato Grosso államban a vetés 73 százalékával végeztek március 5-ig, szemben az előző évi 97 százalékos készültséggel. Ötéves átlagban ilyenkor már a kukoricavetőmag 92 százaléka a földben szokott lenni.

 

 

A másik fontos termőkörzetben, Paranában még csak 28 százalékos a készültség, szemben az elmúlt szezon 61 százalékos arányával. Ez azt jelenti, hogy az állományok nagy része nem az optimális időablakban kerül a földbe, ami később komoly időjárási kockázatokat rejt, de a termény magas ára miatt a gazdák vállalják ezt a rizikót. Az USDA becslése szerint a teljes brazil kukoricatermés rekordmagas lehet ebben a szezonban, a fenti ok miatt azonban nagy a bizonytalanság az előrejelzésben. Ideális időjárási viszonyok mellett akár 109 millió tonnás új rekordot is beállíthat az ország a tavalyi 102 millió tonna után (+7%). Lásd még a témában cikkünket: Az új rekord ellenére kevesebb kukorica lép ki Brazíliából.

 

Orosz rekord

Eközben az északi félteke nagy búzatermelője, Oroszország is csúcsdöntésre készül. Az USDA becslései szerint a teljes betakarított terület 28,7 millió hektárt tehet ki idén, ami 5 százalékkal múlja felül az előző évit. Az átlagtermés ennél nagyobb mértékben javul, 10 százalékkal, így az őszi és a tavaszi búza együttesen 2,98 tonnás hozamokkal kecsegtet. A teljes orosz búzatermés így idén 85,4 millió tonna lehet, 16 százalékkal szárnyalhatja túl a tavalyi eredményt. A becslés szerint ebből 62,7 millió tonna lehet az őszi és 22,7 millió tonna a tavaszi búza. (Ezalatt a világ első számú kibocsátójánál, Európában a tavalyinál 12 százalékkal rosszabb termésre van kilátás.) Megjegyezzük, az amerikai elemzőknél sokkal pesszimistábbak az oroszok, akik november végén a rosszul kelt, gyatra állományok miatt legfeljebb 82,8 millió tonnás termést tudtak elképzelni.

A déli és az észak-kaukázusi kerületek őszibúza-termése évről évre csökken a romló éghajlati feltételek miatt, de a gyengébb átlaghozamokat ellensúlyozza a növény termőterületének bővülése. Ugyanekkor a tavaszi búza – szintén az éghajlatváltozás miatt – egyre nagyobb területeket hódít meg és egyre nagyobb hozamokat produkál az olyan északi termőkörzetekben, mint Szibéria és a Volga körzete. A hozamnövekedések a helyi szakértők szerint a jobb vetőmagnak és csávázásnak, illetve a javuló állományvédelemnek köszönhető, nem a géppark minőségi javulásának.

 

búza termelés Oroszországban

 

Örvendő ausztrálok

Ausztrália is hatalmas rekordról tud beszámolni. A déli félteke legnagyobb búzapiaci szereplője óriási kilengésekkel termeli a kenyérgabonát. Az elmúlt két extrém száraz év bozóttüzei után várakozáson felüli eredménnyel zártak. A 33 millió tonnás termés több mint a duplája a tavalyi mennyiségnek (+117%). A betakarított termőterület 27 százalékkal múlta felül a tavalyit, és a bár az átlaghozam számunkra csekélynek tűnik (2,54 tonna hektáronként), ez a valaha elért második legjobb eredményük. (Tavaly csak másfél tonna volt.) Lásd még cikkünket a témában: Búzacunami délről: jön az ausztrál termés.

 

Ausztrál búzatermés