fbpx

Vital pH – Állítsa be a permetezővíz pH-értékét

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 március 10.

A permetezésre használt vizek általában kemények, és még a pH-értékük is magas. Ezt gyakran nitrogén- és bórtartalmú lombtrágyákkal tovább rontjuk. Az következmény, hogy nem működik a gyomirtó, a rovarölő, de még a gombaölő szer sem úgy, ahogy elvárjuk.

Az első lépés, hogy kémhatáscsökkentő szert használunk, és az esővízhez hasonló permetezővizet állítunk elő.

 

permetezővíz

 

Mi történik, ha magas a víz pH-ja?

A víz pH-ja negatívan befolyásolhatja egyes növényvédő szerek stabilitását. Lúgos körülmények között lúgos hidrolízis következik be, amely a növényvédő szert, bár nem toxikus, de inaktív formákra bomlasztja. Általánosságban elmondható, hogy a rovarölők (különösen az organofoszfátok és a karbamátok) érzékenyebbek a lúgos hidrolízisre, mint a gombaölő szerek, gyomirtó szerek vagy növekedésszabályozók. A végeredmény: kevesebb hasznosult hatóanyag és gyenge növényvédőszer-teljesítmény lesz.

 

Mit tegyünk ez ellen?

Mindenekelőtt kérdezzük meg a szer gyártóját, hogy milyen kémhatású vízben javasolja a terméke használatát! Ezek után mérjük meg a vizek kémhatását, amiket használunk! Szerezzünk be pár kanna Vital pH-t (rázzuk fel), és 10 liter vízhez adagoljuk 0,5 deciliterenként, folyamatos keverés mellett! Addig emeljük a Vital pH mennyiségét, amíg a javasolt kémhatást el nem érjük! Így tudjuk kiszámolni, hogy 200–300 liter/ha mennyiségű vízhez (vagy a teljes tartályhoz) mennyi Vital pH-t kell majd használnunk.

 

permetezővíz

Csináljuk meg egyszer, de jól a gyomirtózást, de akár a rovarölős kezeléseket is. Savanyított vízben jobban működnek. 

 

Folyamatos keverés és a sorrend

A Vital pH-t felhasználás előtt mindenképpen fel kell keverni. És ennek a keverésnek a tartályba öntése után is folytatódnia kell. A savaknak találkozniuk kell a vízben lévő lúgokkal, és azok közömbösítésére időre van szükség. Minél hidegebb a víz vagy magasabb a kémhatása, annál több időre lesz szükség. Talán az egyik legjobb megoldás, ha már a telepen a lajtoskocsiban beállítjuk a víz kémhatását, és csak ezt követően juttatjuk bele a többi termésnövelőt és növényvédő szert.

 

permetezővíz

Már a tartályba öntse bele a Vital pH-t és csak ezt követően a növényvédő szereket, egyéb termésnövelőket.

 

Mi a Vital pH?

A Vital pH foszforsavat és karbamidot tartalmazó koncentrátum. A foszforsav erős sav, amelyből kis mennyiség is elegendő a kívánt hatás eléréséhez. A karbamid mint szerves nitrogén pedig a víz keménységét képes csökkenteni, még ha önmaga enyhén emeli is a víz pH-értékét. Ezért fontos tudni, hogy ha csak karbamidot dobunk a permetezővízbe, azzal gyakran többet ártunk, mint használunk. A két hatóanyag megfelelő aránya biztosítja, hogy biztonságosan, kis mennyiségben alkalmazva is eredményesek legyünk.

 

Csak rajtunk múlik

Számos esetben halljuk, hogy nem működik a gyomirtó vagy csak napokig egy-egy rovarölő. Amit tudunk, tegyünk meg mi magunk is! Legyen jó állapotban a permetező, időben végezzük el a kezeléseket, és mérjük meg a vizünk kémhatását! A permetezővíz pH-csökkentése vagy beállítása legalább olyan fontos, mint maga a megfelelő növényvédő szer kiválasztása. Pár 100 Ft/ha a költsége, és elmondhatjuk, tettünk mi magunk is valamit a sikerért.

 

Vitalph

Javasolt dózis: 0,7-1,5 liter/ha

Szakmai segítség: 06-70/905-5000