fbpx

Minden gabonát felemelhet, de magával is ránthat a kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 05.

Hiába volt tavaly több a búza, mint amennyi az új termésig kell, és hiába várható idén ennél is nagyobb mennyiség, az árakat idén is a kukorica fogja eldönteni. Ha jobban bővül a területe, mint amire számítanak, vagy kedvezőbb lesz az időjárás, minden gabonát magával ránthat.

 

kukorica

 

Jó volt a búzatermés, idén még jobb lesz

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) és az USA agrárminisztériuma (USDA) februári előrevetítésében egyaránt 773 millió tonnára jelzi a 2020/21-ben megtermelt búza globális mennyiségét. A világpiaci kereslet 4–17 millió tonnával (756–769 millió tonna) múlhatja alul a termelést, így a globális készletek 294–304 millió tonnára bővülhetnek a szezon végére – áll a NAIK AKI piaci jelentésében.

Az Európai Unióban (EU27) a Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint 21,9 millió hektárról takaríthatnak be búzát idén. A tél első felében a legtöbb tagországban az átlagosnál több csapadék esett. Az időjárás a januári rövid ideig tartó hideg időszakot leszámítva meglehetősen enyhe volt. Az őszi vetésű gabonafélék összességében ígéretes állapotban vannak, lásd még erről cikkünket itt. Az egy hónappal korábbihoz képest az EU búzatermés-előrejelzése alig változott, a Tallage szakértői továbbra is 4 százalékos növekedést jeleznek a 2020. évihez képest (64,7 millió tonna).

A bőség ellenére az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 24 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli termelői áron, átlagosan 71,2 ezer forint/tonnáért kereskedtek az étkezési búzával február harmadik hetében. A takarmánybúza 69 ezer forint/tonna áron (+27 százalék) cserélt gazdát ugyanekkor. A drágulás oka a kukorica, mivel az – ritka pillanat – már a takarmánybúzánál is magasabb árszintre emelkedett. (Lásd erről cikkünket itt.) A háttérben elsősorban Kína takarmányok iránti igénye áll, de a Covid nyomán tapasztalható készletezés és a tőzsdén mozgó nagy mennyiségű szabad pénz is benne van.

 

Kukorica: idén több lesz

A 2020/21-es gazdasági évben az IGC szerint1134 millió tonna kukorica állhat a világ rendelkezése, 1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A várható globális felhasználás azonban 1163 millió tonna lehet, így a készletek 268 millió tonnára apadhatnak a szezon végére.

Az Európai Unióban 8,75 millió hektáron vethetnek takarmánykukoricát idén, ami a 2020. évinél 2 százalékkal kisebb, de az elmúlt öt év átlagát meghaladja. A talajok vízkészlete valamennyi tagországban feltöltődött, ami ösztönözheti a kukoricavetést. A várható termés 64,7 millió tonna lehet, ami a 2020. évinél 4 százalékkal több, de az időjárás alakulásától függően 52,6 és 69 millió tonna között alakulhat. Az európai kukoricatermő övezetek a búzához és az árpához képest ugyanis sokkal inkább azokra a területekre koncentrálódnak, ahol a csapadékmennyiség az éghajlatváltozás hatására egyenetlen eloszlásúvá vált (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 70,1 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica február harmadik hetében, ami magasabb árszint, mint amit a takarmánybúza mutat. Hogy mennyire nem „normális” a helyzet, azt jól érzékelteti, hogy egy év alatt 56 százalékkal drágult a termény. A jövő eseményeit az dönti el, hogy Brazília mennyit csúszik a safrinha vetésével, az USA-ban mennyit nő a növény termőterülete és Európában, Ukrajnában jobb időjárás lesz-e idén, mint tavaly volt.