fbpx

Nem jól alakulnak a dolgok, feszültek a vadászok is

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 25.

Nem rég egy rendkívül ideges vadászról készített felvételt egy kutyasétáltató. Úgy tűnik, sok hivatásosnál is elszakadóban a cérna. Milyen állapotban van ma a vadásztársadalom?

 

vadkar nyul

 

Felzaklatta az internet népét az a videófelvétel, amelyen egy vadász ordenáré stílusban fenyeget egy kutyasétáltatót, azt gondolván, hogy kutyáját illegális vadászat céljából engedte el, és eközben a levegőbe is lő. A 46 éves iregszemcsei hivatásos vadászt kényszerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a rendőrök, és bevonták a fegyvertartási engedélyét.

 

 

Semmi nem úgy alakult, mint máskor

Az eset kapcsán érdekes végig nézni Győrffy Balázs legújabb Szóvetés című podcastját a hazai vadászat aktuális helyzetéről. Az Agrárkamara elnöke Jámbor Lászlóval, az Országos Magyar Vadászkamara elnökével beszélget. Kiderül belőle, hogy a tavalyi év az elmaradt vendégek miatt nehezen indult a szakma számára. A koronavírus-járvány miatti korlátozások elsőként az őzbakvadászatot érintették, de nyáron az augusztusban érkező külföldiek, illetve a több belföldi vendégvadász kompenzálta a kiesést. A szarvasbőgés idején azonban nem voltak tisztázottak a határátlépési szabályok, így kevés külföldi vadász érkezett. Ezt követően pedig a társas vadászatok, vaddisznóhajtások, terelővadászatok, apróvadvadászatok vonatkozásában is jelentős volt a csökkenés.

 

Kevesebb vadász, több vadkár

Összességében a 2018-2019-es vadászati évhez képest a 2020-2021-es évadban a külföldi vadászvendégek 68%-a elmaradt, ami komoly érvágás. A korlátozások miatt a vadászatra jogosultak nem voltak képesek maximálisan teljesíteni a mennyiségi kilövési terveket sem, ezért félő, hogy a mezőgazdasági vadkár most nagyobb mértékű, ami a vadásztársaságoknak jelentős kiadást jelent. Ezzel kapcsolatban fontos fejlemény, hogy a legutóbbi vadászatitörvény-módosítás korrektebb vadkárbecslést tesz lehetővé, erről itt írtunk. A vadkárt az is mérsékli, hogy a vadásztársaságok etetéssel vonják el a vadakat a mezőgazdasági táblákról. Lásd erről legfrissebb cikkünket, videónkat itt.

 

Bőkezű állami támogatás

A vadgazdálkodók tavalyi veszteségeit jelentősen csökkentette az az állami támogatás, amit a társaságok a vaddisznó-állomány ritkítására kaptak az afrikai sertéspestis (ASP) felszámolása érdekében. (Lásd írásunkat itt.) A külföldi tapasztalatok alapján sajnos hosszú távon együtt kell élni az ASP-vel. A vadászkamara rendelkezésére álló források 2014 óta megnégyszereződtek, ma már 2 milliárd forint körüli összeggel gazdálkodhatnak a társaságok. A Vadgazdálkodási Alap révén 1,5 milliárd forint támogatást kapott 750 vadászatra jogosult szervezet (ez az összes jogosult több mint fele), önrésszel együtt így 2,4 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre, főképpen az apróvad-gazdálkodás erősítésére.

Összeállította: Gönczi Krisztina