fbpx

A kárt nem a gazdák okozták, mégis emelkedik a kötelezőjük

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 25.

Tavaly óriási fagykárok pusztítottak a kertészetben, szinte nem volt olyan gyümölcs, amit ne érintett volna. A kifizetési igények olyan magasak, hogy növelni kell a kárenyhítési alap forrásait. Mindenkinek mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

 

fagy viragzas
Tavaszi fagykár cseresznyén (forrás: dwd.de)

A tavalyi károkat még kifizetik…

A megjelent 1072/2021. (II. 23.) Korm. határozat szerint bővül az agrárkár-enyhítési rendszer forrása. Az agrárminiszter hamarosan értesíti a pénzügyminisztert arról, hogy a tavalyi agrárkárok okán mekkora többlettámogatásra van szüksége a rendszernek. Ellenkező esetben arányos csökkenteni kellene a megítélt összegeket, hiszen tavaly 30-80 százalékos fagykárokat jelentettek be szinten minden gyümölcs esetében a termelők. Ennyi kárenyhítési pénz pedig nincs a kasszában.

A kormányhatározat értelmében amennyiben a termelőknek tavaly megítélt kárenyhítő juttatás országosan összesítve legfeljebb 22 milliárd forint, akkor ezt az összeget teljes egészében biztosítani kell a részükre a központi költségvetés többlettámogatása révén. Ha meghaladja a 22 milliárd forintot, akkor ezen összeg legalább 90%-át biztosítani kell a központi költségvetésből.

 

… de mostantól mindenki nyúljon mélyebbre a zsebében

2022. évtől a kormányzatnak legalább évi 6,4 milliárd forinttal kell hozzájárulnia a kárenyhítési alap működéséhez, ugyanakkor a termelőktől is több áldozatot várnak el. A gazdálkodók befizetési kötelezettsége – legyenek kertészek vagy szántóföldi termelők – a 2021. kárenyhítési évtől kezdődően 50%-os mértékben megemelkedik.

 

Lásd még cikkeinket a témában:

A tavasz melegebb lesz a szokásosnál, de most is lesz fagy

A magyar almatermés a legrosszabb Európában, el is szállt az ára

Minden rekordot megdöntött az idei kárenyhítési igény