fbpx

Ugrásra kész a lengyel gabonaszektor

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 24.

2020-ban remek évet zárt a lengyel gabonaágazat. És bár az őszi vetéssel itt is megcsúsztak, az állományok az enyhe télnek köszönhetően most a tavalyinál is jobb formában vannak.

 

buza telen

 

Tavaly jó évet zártak

A lengyel statisztikai hivatal becslései szerint Lengyelország teljes búza-, rozs-, tritikálé-, árpa-, kukorica- és zabtermelése a 2020/21-es gazdasági évben elérte a 33,3 millió tonnát, ami 15,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A gazdag termés a megnövelt termőterületnek és valamennyi gabonaféle jobb átlagtermésének köszönhető. Lengyelország teljes tavaszi és őszi vetésű gabonával borított területe elérte a 8 millió hektárt, 2,2 százalékkal bővült egy év alatt – összegez jelentésében az USDA.

Tavaly tavasszal a lengyeleknél is aszály uralkodott, majd június végén megjöttek az esők, augusztus végétől viszont ismét száraz időjárás segítette a tavaszi gabonák beérését és betakarítását. Az őszi kalászosok össztermése 19,5 millió tonnát tett ki, 13 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A tavaszi gabonák termése 9,5 millió tonna volt, ötödével több, mint azelőtt. A legnagyobb termelésbővülést évről évre a zab és a rozs mutatja, mivel jól tűrik az aszályt, valamint takarmányozási és élelmezési célra is jól használhatók. A szemestermények minősége is kifejezetten jó volt 2020-ban. (Lásd még cikkünket: Nem abrak, reformélelmiszer: kincset érő zab.)

 

Remek startpozíció

2020 szeptemberében és októberében Lengyelországban is meleg, száraz volt az idő. Az október közepén, végén érkező esőzések itt is késleltették a búza elvetését. Az őszi gabonák 81 százaléka került időben földbe, az állományok ötödét kéthetes késéssel vetették el. A meleg őszi időjárás miatt ez végül nem befolyásolta negatívan a növények fejlődését. 2 millió hektáron búza került a földbe, 900 ezer hektáron rozs, 1,2 millió hektáron takarónövényes keverék és 200 ezer hektáron őszi árpa. A növények jobb állapotban mentek a télbe, mint az elmúlt években. Ez előző évek alapján tavasszal még 800 ezer hektáron árpa, félmillió hektáron búza, újabb félmillión zab, és mintegy 700 ezer hektáron kukorica kerülhet földbe.

A Covid az export szempontjából előnyösen érintette a lengyel gabonaágazatot, mivel megnőtt a nemzetközi kereslet a szemestermények iránt. A 2019/20-as szezonban, amelyben a járvány első hulláma is benne van, összesen 7,2 millió tonna gabonát szállítottak ki, ebből 4,2 millió tonnát tett ki a búza. Első számú vásárlójuk Németország volt, ahová az exportált mennyiség ötöde került.