fbpx

Globális agrártrendek 2021-ben

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 23.

Mint minden globális válság, ez a járvány is alaposan felforgatta a világot. És bár a mezőgazdaság egésze nyertese a folyamatnak, vannak vesztes ágazatai. Leginkább az általános bizonytalanság az, ami zavarja a normális üzletmenetet. E cikk alapját az AgriBusiness Global írása adta.

 

mezogazdasag munkaero

 

Csekély javulás 2021-ben

A Covid-19-cel legalább ez év közepéig együtt kell élniük a vállalkozásoknak, hiszen az oltások vontatottan haladnak, miközben újabb mutációk kezdtek el terjedni a világban. A tengeri áruszállításban 2021-ben is tapasztalhatóak lesznek a konténerhiányok, a háttérkiszolgálás akadozása a kikötőkben, ami lassítja a nemzetközi kereskedelmet. Az agrárium munkaerő-ellátottsága vegyes képet mutat, vannak olyan szegmensei és munkálatai, amelyek megszenvedik az idénymunkások mozgásának korlátozását. A tartós járványhelyzet fokozódó politikai instabilitással is jár, a társadalom pedig egyre kevésbé bízik választott vezetőiben.

 

Túl sok a pénz

Egyes vállalkozások meggyengülnek, ezek felvásárlásához pedig most nagyon kedvező az alacsony kamatkörnyezet. A pénz „olcsó”, és keresi a helyét a legjobb befektetésekhez, ami nagyon gyakran az ingatlanpiacot jelenti, de az agrárium is vonzó célpont. Az agráriumon belül folytatódik a tőkeerős vállalkozások nemzetközi terjeszkedése.

Az élelmiszerárak továbbra is emelkedni fognak, de egy szűk társadalmi réteget ez egy csöppet sem zavarja. A home office-os munkavállalók profitáltak abból, hogy miközben a megszokott fizetésük beérkezik, kiadásaik csökkentek, hiszen sem ruhára, sem utazásra nem költenek. A kiadható pénz mennyisége 2021-ben és 2022-ben a világ számos részén megugorhat. Ez egy olyan időszak, amikor sokat áldozhatunk lakásfelújításra, de a második kedvezményezett terület a minőségi ételek fogyasztása lehet.

Árnyalja a képet az államadósságok globális növekedése, mivel minden nemzet megpróbál életet lehelni a járvány sújtotta gazdaságba. Az olajár ismét emelkedik, talán már túl magassá is vált. A tőzsde ingatag, minden hírre túlérzékenyen reagál, és sokan a buborék kipukkadásától tartanak.

 

trendek mezogazdasag

 

Életstílusváltás

A vendéglátóipar megroggyant, az élelmiszer- és italfogyasztás legfőbb színtere az otthonunk lett. Ehhez az alapanyagokat nagy arányban a szupermarketekből szerezzük be. A készételeket online rendeljük, amihez több futárra van szükség. Tény azonban, hogy az emberek már nagyon várnak a nyitásra, arra, hogy beülhessenek egy vendéglőbe. Vajon lesznek még éttermek, mire ez megvalósulhat? Az agráriumban sok vállalkozás második lába a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás – ez most csak viszi a pénzt.

Felnőtt egy új nemzedék, amelyik kifejezetten vonzódik a bio és a vega ételekhez (A biotermékek értékesítése több mint 14%-kal nőtt 2020-ban.) Ezek a fiatalok otthon vannak az online tér „ételrendelős” világában is. Növekszik az érdeklődés a személyesen követhető, közvetlen értékesítésű termékek iránt is. Emelkedett a házikerti aktivitás is nőtt, sőt, Magyarországon a falura való kiköltözés is mérhetően emelkedett.

Klíma és járvány

Érdekes, hogy a világjárvány nem csökkentette a globális klímaváltozás miatti aggodalmakat, sőt. A természet fellélegzett, amikor kevesebb autó és repülő szelte át a földi és légi útvonalakat. Meglepődtünk, mennyi madárhangot hallani a városban, mennyivel tisztább a levegő, és mennyivel csendesebb az égbolt. Az autógyártók sorozatban jelentik be, hogy fokozatosan áttérnek a tisztán villamos üzemű modellek gyártására.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem legdrámaibban a mezőgazdaságban jelentkezik, és számos nehézséggel jár. A talaj szén- és nitrátvesztésének csökkentése, a vegyszerhasználat mérséklése, a hatóanyagkivonás már-már elfeledett és ráfordításigényes technológiákat hoz vissza a gyakorlatba. Több mechanikai beavatkozás, több személyes jelenlét, több tudás kell a mindennapi termeléshez. A mezőgazdaság megítélésének jót tett a Covid, az élelmiszer felértékelődése. Így a társadalom már nem környezeti problémaként, hanem a megoldás részeként tekint az agráriumra. A technológiai fejlesztéseket a zöldítési igények is hajtják. Nő a termelékenység, fejlődik az e-kereskedelem. A járvány elképesztően hatékony és kreatív munkavégzésre szorította a vállalkozásokat.

Globális kockázatok

Kína megerősödött a járványban. Ezen belül is az agrokémiai ágazat térhódítása jelentős. Becslések szerint néhány év alatt a gyártó cégek harmada eltűnt a magasabb környezeti és biztonsági elvásárok miatt, a megmaradó vállalatok azonban megduplázták, vagy akár megháromszorozták eredeti kapacitásukat, miközben a költségeiken is faragtak. Peking kielégíthetetlen étvágya a kukorica és a szója iránt változatlan, ami jó hír a nemzetközi kereskedelem számára, az itteni állattartás tempós bővülése azonban fékezi az importot. Ennek Európa nagyon nem örül.

Az USA-ban Donald Trump távozásával kisebb az esélye a kereskedelmi háborúk indításának, de a globális krízisek mindig a meglévő erőviszonyok átrendeződésével és emiatt geopolitikai feszültségekkel járnak. Ez óvatosságra kell hogy intse a nemzeteket és az egyes vállalkozásokat is.