fbpx

Még két évig futnak a nulla kamatú forgóeszközhitelek

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 22.

A kormány két évvel meghosszabbította a támogatott agrár-forgóeszközhitelek lejáratának időpontját, és további forrásokat biztosított a programokhoz.

 

mutragya forgoeszkozhitel

 

Az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram és az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2022. december 31-ig futnak.

Ennek érdekében az MFB Zrt. által euróban felvett, éven túli lejáratú hitelekhez és kölcsönökhöz, valamint kibocsátott kötvényekhez is meghosszabbították az árfolyam-fedezeti megállapodás futamidejét, és összesen 29 milliárd forintnyi hátteret biztosítottak hozzá. A legnagyobb fedezeti hátteret az Agrár Forgóeszközhitelprogram élvezi (15 milliárd forint), ezt követi a TÉSZ-ek (8 milliárd forint) és az élelmiszeripar (6 milliárd forint) hitelfelvételét biztosító pénzügyi fedezet.

 

A program keretében az

  • a TÉSZ-ek, termelői csoportok maximum 7 éves lejárattal, azon belül maximum 4 év türelmi idővel, maximum 500 millió forint hitelt;
  • a mezőgazdák és halgazdálkodók maximum 6 éves lejárattal, azon belül maximum 3 év türelmi idővel, maximum 150 millió forint hitelt; a termeltetési szerződéssel rendelkező állattartók maximum 1 milliárd forint hitelt,
  • az élelmiszeripari vállalkozások maximum 6 éves lejárattal, azon belül maximum 3 éves türelmi idővel, minimum 5 millió forint, maximum 1 milliárd forint hitelt vehetnek fel vehetnek fel a forgóeszközök finanszírozásra.

A hitelekhez akár 100%-os kamat- és díjtámogatás kapcsolódik. Részletek itt. A témában ez is érdekelheti: Nagyon megy: az NHP Hajrá 62 százaléka már elfogyott.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina