fbpx

9 év és 450 millió pénzbírság kiszabását kéri az ügyészség

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 21.

Mezőgazdasági termékek importja után járó közterhekkel csalva 903 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek; börtönbüntetést és pénzbírságot kér vádiratában a Somogy Megyei Főügyészség.

 

főügyészség
Mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos csalást állapított meg az ügyészség (Fotó: ugyeszseg.hu)

 

Műtrágya-kereskedelemben volt a biznisz

A bűncselekményben vezető szerepet játszó férfi műtrágya nagykereskedelemmel foglalkozott. A kedvezőbb áron történő árusítás érdekében érdemi gazdasági tevékenységet nem folytató cégeket szervezett be a külföldi partnercégek és saját vállalkozása közötti értékesítési láncolatba.

Így az ÁFA befizetésének kötelezettsége a köztes cégeknél jelentkezett, és nem a tényleges forgalmat lebonyolító, a vádlotthoz kapcsolható kft.-nél. A köztes vállalkozások által kiállított fiktív számlák ÁFA-tartalmát jogosulatlanul levonásként szerepeltette a bevallásaiban, realizálva az adóelkerülés hasznát.

Az ügyészség megállapítása szerint a 44 éves vádlott hangolta össze a céghálóban működő vállalkozások tevékenységét, közvetlenül ő tartotta a kapcsolatot a külföldi partnerek többségével. A többi vádlottal folyamatosan egyeztetett arról, hogy az aktuális árut melyik közbeiktatott cég és milyen áron szerezze be, majd számlázza tovább a forgalmazást végző kft.-nek, ahol realizálódott a nyereség.

 

Vádirat benyújtva

Az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat négy ember ellen.

A vádhatóság az ügyben vezető szerepet játszó férfira 9, míg társaira 6 év 6 hónap és 8 év közötti börtönbüntetésre és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Emellett a cselekmény elkövetéséhez használt céggel szemben 450 millió forint pénzbírság kiszabását is kérte a bíróságtól.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc