fbpx

A szakmai és az informatikai tudás szimbiózisa a mozgatórugó

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 19.

Együttműködési megállapodás született a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Digitális Jólét Program között „A digitalizáció agrár- és logisztikai területein” témakörben.

A szándéknyilatkozatot Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mb. rektora és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője írta alá. A dokumentum a MATE jogelődjével (Szent István Egyetem) kötött megállapodás helyébe lépve – elsősorban az adatgazdaság beindításának támogatása és a logisztikai kompetenciák fejlesztése érdekében –, kibővített szakmai területeken fekteti le a szervezetek közötti együttműködés kereteit.

 

Együttműködés

Együttműködés a digitális, minőségi mezőgazdaságért (Fotó: MATE)

 

Fontos az adatgazdálkodás az agráriumban is

„A Digitális Jólét Program a szakmai elemző tevékenységét eddig is a magyar felsőoktatási intézmények hangsúlyos bevonásával valósította meg, ezzel előmozdítva az intézmények nemzetközi szinten is értelmezhető specializálódását a digitalizációval összefüggő témakörökben” – mondta dr. Gál András Levente.

A DJP az elmúlt időszakban már eredményes működött együtt az egyetemmel a Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) kidolgozásába (a kormány 2019-ben fogadta el) és végrehajtásában.

A szakmai vezető kifejtette, hogy a 21. század digitális gazdaságának – ezen belül a digitális agráriumnak is – üzemanyaga az adat. A megállapodás egyik fontos része az adatvezérelt agrárium fejlesztése, amelynek érdekében a DJP és a MATE közös szakmai műhelyt is létrehoz.

 

A megállapodás alapján az együttműködés területei:

  • kutatás-fejlesztési projektek;
  • szakdolgozatok, doktori kutatási témák készítése, támogatása;
  • drónok és az 5G agrárágazati felhasználásának fejlesztése.

 

Gál András Levente felhívta a figyelmet: a két szervezet nemcsak az agrárium, de a logisztika területén is együttműködést tervez, elsősorban a szakemberképzés és a kutatások területén.

 

Okos traktor

A gépek, az eszközök is okosodnak az agráriumban (Fotó: caseihmediacentre.com)

 

Ma már az agrárium fejlődésének mozgatórugója a szakmai és az informatikai tudás szimbiózisa

„Az elmúlt két évtizedben a világ mezőgazdasága teljesen átalakult, olyan fejlődés zajlott le, amelyre korábban, a megelőző 100 esztendőben nem volt példa. Mára az agrárium fejlődésének mozgatórugója a szakmai és az informatikai tudás szimbiózisa, amelyhez elsősorban adatokra van szükség. Éppen ezért fontos, hogy ezeket az adatokat és információkat rendszerezetten fogjuk össze” – mondta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE mb. rektora.

Kijelentése szerint: napjaink mezőgazdasága arról szól, hogyan lehet minél több adatot összegyűjteni, és ezeket szintetizálva egy olyan tudásra szert tenni, amely segít abban, hogy a mezőgazdaság valóban csúcstechnológiai ágazattá válhasson.

Az együttműködők létrehozzák az Élelmiszergazdasági Adatközpontot, amely támogatja a Digitális Jólét Programot az új tudás transzformációjában.

 

Forrás: MATE

Összeállította: Barna Ferenc