fbpx

A tavaszi vetésekhez lesz elegendő vetőmag

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 05.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nettó 111 ezer forintra árazta be a tavaszi kalászos vetőmagokat. Az ár tájékoztató jellegű, a szerződő feleknek kell a pontos árban megállapodni. Az intézmény elemzésének eredménye szerint nem várható hiány ezen a vetőmag-piacon.

 

gabona
Lesz elég vetőmag a vetéshez (Fotó: Vetőmag Szövetség)

 

Segítik a gazdák munkáját

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a szervezet szakbizottságának előrejelzése minden évben fontos visszajelzés a gazdálkodók számára.

A testület elemzése szerint a tavaszi árpa vetőmag szaporító terület 8%-os emelkedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. A 4800 tonna körül várható fémzárolt termés akár százszázalékos felújítási szintet is jelenthet, ha az árpa vetésterülete a tavalyihoz hasonlóan alakul.

Zab esetében a nagyságrendileg 1000 hektárról 2900 tonna fémzárolt vetőmag készlettel számolhat a mezőgazdaság érintett szegmense. Amennyiben az elmúlt évekre jellemző alacsony árutermő terület vonják termelés alá, a csaknem 73%-os felújítási lehetőség mellett zab vetőmagból a fémzárolt vetőmag igény is kielégíthető lesz.

 

Az utóbbi években megfigyelhető egy egyre erősödő tendencia

A tavaszi árpafajták egy bizonyos fajtakörének jelentős részét már ősszel elvetik, ezért egyelőre csak találgatni lehet a tényleges tavaszi vetés nagyságát és vetőmagigényét. Tagsági vélemények szerint a tavaszi sörárpa pozíciója a következő években tovább gyengülhet, esetleg szinten marad (ez annak függvénye, hogy ősszel vagy tavasszal vetik el).

 

vetés
A tájékoztató jellegű árak meghatározásának alapja a piaci körülmények (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az ókészletek az előző évekhez hasonlóan minimálisak

A tagság jelentős többsége sem sörárpa, sem takarmányárpa tekintetében nem tapasztalt érdemi piaci mozgást. A tavaszi árpa és zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmag készletek, egyik növényfaj esetében sem számíthatunk minőségi gondokra – Takács Géza szerint.

A várható piaci körülményeket figyelembe véve határozzák meg a tájékoztató árat

A tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 111 ezer forint tonnánkénti tájékoztató árat határoz meg a terméktanács.

Ez zsákban, csávázottan fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Ez nem fix ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

 

vetés
Az értékesítési időszakot követően a szövetség újra informálódik a témában (Fotó: Barna Ferenc)

 

A tényleges értékesítési árakról a vetési szezon után gyűjti össze az információkat a szövetség, mely alapját képezi a további elemzéseknek.

Az elmúlt évben egy tonna tavaszi árpa vetőmagért átlagosan 107 ezer forintot fizettek, egy tonna zab vetőmag pedig átlagosan 114 ezer forintba került.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc