fbpx

Kevesebb szőlőből is több bort exportáltak a portugálok

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 04.

Európában fogy el a világon megtermelt bormennyiség 53 százaléka, mintegy 128 millió hektoliter. Ebből a portugálok 5 millió hektolitert gördítenek le a torkukon, és még marad is másfél millió hektoliterük.

 

szüret bor

 

Portugália az ötödik legnagyobb bortermelő az EU-ban, világszinten pedig a tizenegyedik legnagyobb. Az egy főre eső borfogyasztás terén szintén a 11. helyezettek. 2020-ban a koronavírus miatt felére esett a vendéglátásban értékesíthető bor mennyisége, de az ország borfogyasztása csak 8 százalékkal mérséklődött, mivel otthonaikban gyakrabban poharazgattak az emberek. 2020-ban a megtermelt bor mennyisége az előző évhez képest három százalékkal 6,3 millió hektoliterre csökkent a becslések szerint. Ez az ötéves átlagot is alulmúlja két százalékkal. A megtermelt borok 86 százaléka valamilyen földrajzi eredetvédelemben részesül.

 

Megtámogatták az ágazatot

2020-ban a COVID-járvány és a vendéglátás leállása miatt a portugál kormány 22 millió dollár értékű intézkedéscsomagot hirdetett az ágazat támogatására (krízislepárlásra és magántárolásra). A termelők azonban csak a támogatáscsomag 60 százalékát (8,5 millió dollárt) használták fel. (Az árak és az export ugyanis nőtt, erről magyar viszonylatban laptársunk, az Agrárágazat írt részletes helyzetelemzést.) A szőlőültetvények szerkezet-átalakításának támogatására a portugálok idén 61 millió dollárt fordítanak. Ezen belül is kiemelt támogatást élveznek az ökológiai ültetvények, a családi gazdaságok, a történelmi borvidékek és a nemzetgazdasági szempontból fontos projektek. (A hazai jogcímekről és idei támogatási összegekről itt írtunk.) Egyébként a portugálok 200 ezer hektáros szőlőtermő területe a negyedik legnagyobb az EU-ban a spanyol, az olasz és a francia termelési méret után.

 

A kivitt érték ötszöröse a behozottnak

Portugália nettó borexportőr, és igyekszik diverzifikálni piacait. A Trade Data Monitor szerint a 2019/20-as gazdasági évben – melynek java a világjárvány árnyékban telt el – a portugál borkivitel mennyiségét tekintve 5, értékét tekintve 1,7 százalékkal nőtt az előző szezonhoz képest. 306 millió liter bor hagyta el az országot 936 millió dollár értékben. A növekedés különösen erőteljes volt az EU-n kívüli piacokon, nevezetesen az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Brazíliában, Kanadában és a balti államokban. Nagyot esett viszont Franciaországban, Angolában, Németországban és Kínában.

Portugália importál is borokat. A 2019/20-as évben mintegy 190 millió dollár értékben szállított be az országba, ez szinte megegyezik az előzi évi értékkel. A beszállítók alapvetően más európai országok. Az elmúlt öt évben a portugál vásárlóerő emelkedése a minőségi borok fogyasztása felé fordította a vásárlókat.