fbpx

133,8 millió forintból új szervezet

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 02.

Adatszolgáltatási Központot hoztak létre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rendszerében a közadatok újrahasznosítása, valamint azok közérthető formában történő megjelenítése érdekében.

 

adatok
Újrahasznosított közadatok megjelenítése segíti a gazdákat (Fotó: Pixabay)

 

A Digitális Agrár Stratégiához kapcsolódó rendszer fejlesztésén belül kezdték meg a Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ (NÉAK) létrehozását, megvalósításának határideje 2023. december 31.

A projekt indításához tavaly 133,8 millió forintot biztosítottak, a további finanszírozást uniós forrásból tervezik az Új Nemzedék EU helyreállítási csomag (RRF) terhére.

 

A NÉAK létrehozásának alapvető célja az információ szolgáltatás

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél már meglévő közadatok újrahasznosítása a fő cél, valamint azok közérthető formában történő megjelenítése és a hozzáférés biztosítása.

Fontos szempont: az adatok feldolgozásából nyert információk, következtetések a gazdálkodók számára elérhető, megismerhető, kezelhető, de legfőképp hasznosítható legyen.

Az adatok gyűjtése, feldolgozása, elemzése, majd újrahasznosítása a hatósági beavatkozásokat is képes hatékonyabbá tenni. A NÉAK létrehozásával azonban a NÉBIH elsősorban a vállalkozókat akarja segíteni a valódi, releváns információkkal. Az így nyert új ismeretekkel növelhető, fejleszthető a piaci szereplők versenyképessége, tudásszintje, teljesítménye.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc