fbpx

Búzacunami délről: jön az ausztrál termés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 28.

Két év súlyos aszály és erdőtüzek után Ausztrália megrázta magát. A 2020/21-es gazdasági évben a búzatermésük eléri a 31 millió tonnát. Ez a valaha mért második legjobb eredmény és több mint duplája az előző évi, aszályos szezonban betakarított 15,2 millió tonnának.

 

búza aratas

 

Fontos piaci szereplő

Mindezt azért érdemes tudni, mert Ausztrália fontos szereplője a globális búzapiacnak. Az olyan top-évjáratokban, mint amilyen a 2015/16-os volt, a negyedik legnagyobb exportőr tud lenni a világon (Oroszország az EU és az USA után). 2018/19-ben azonban Kanada, Ukrajna és még Kazahsztán is megelőzte a kivitt mennyiséget tekintve. Ha tehát azt mondjuk, hogy Ausztrália hasonló termést takarított be, mint 2016-ban, akkor azt komolyan kell venni.

 

ausztral buza

 

Eddig kevés és drága volt a takarmány

Az aszály idején a takarmánypiacnak jelentős kihívásokkal kellett szembenéznie Ausztráliában – írja jelentésében az USDA: A 2019 áprilisától augusztusáig tartó időszakban a takarmányárpa nagyjából ugyanolyan drága volt, mint a búza. Az alacsony árkülönbség miatt az állattartók az árpa helyett inkább a búzát választották az abrakadagokba. A javuló terméskilátások aztán szétnyitották az ollót a két termény ára között, így 2020 májusára „normalizálódott” a két gabona egymáshoz viszonyított értéke. Ez ismét az árpa felé fordította az állattartókat. Az első becslések szerint 2020-ban az árpatermés 11,5 millió tonna lett, ami szintén az eddig feljegyzett második legjobb eredmény. Mivel Kína magas behozatali vámot szabott ki rá, így most ebből a terményből egyébként is több van az ausztrál belpiacon, ami tovább csökkentette az értékét.

 

Házon belül a negyede sem fogy el

Az előzetes betakarítási becslés szerint 2020-ban 31 millió tonna búza került a raktárakba, ebből a gazdasági év folyamán 7,5 millió tonna fogyhat el az országan. Ez kisebb mennyiség a vártnál a mérsékelt takarmány célú felhasználás miatt. Mint mondtuk, az árpa versenyképesebb alapanyag lett, másrészt az érkező esők is növelték a legelők fűhozamát, ami eleve visszaveti a gabonák takarmánycélú felhasználását. Plusz legelő állatból sincs annyi, mint a kétéves aszályt megelőző években.

Egyszóval rengeteg a búza, a kivitelét pedig hajtják az erős nemzetközi árak. Ebben a szezonban az ausztrál búzaexport elérheti a 21 millió tonnát, ami a valaha regisztrált harmadik legjobb eredmény lenne, és duplája az előző szezonban elért kivitelnek. Utoljára 2016/17-ben került hasonló mennyiségű (22,6 millió tonna) ausztrál búza a nemzetközi piacra. A top-exportőrök sorrendje így alakulhat át: Oroszország, USA, megosztott harmadik helyen EU és Kanada, majd Ausztrália. A kontinensnyi ország elsősorban a saját térségében értékesít: exportjának több mint 80 százaléka továbbra is kelet-, délkelet- és dél-ázsiai országokba irányul, főként Indonéziába, Vietnámba, a Fülöp-szigetekre és Kínába.

 

Lásd még a témában: Figyelem, eladni! Lavinát indított a kukorica áresése