fbpx

Figyelem, eladni! Lavinát indított a kukorica áresése

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 27.

Nemcsak az ótermésre, hanem az újra is vonatkozik a figyelmeztetés. Több olyan hír is érkezett, ami 10-15 százalékos áresést vetít előre a terménypiacon. Van kivétel is a gabonák között, erre is kitérünk.

 

magok

 

Csökken és csökken

Pénteken több mint 5 százalékot esett a kukorica jegyzése Chicagóban: a kereskedők zárták előnyös pozícióikat. Az itteni kukoricaárakat az egész világ leköveti, így az ukránok is. A GrainTrade várakozásai szerint a Fekete-tenger partján ezért most legfeljebb 240-245 dollár lehet a termény ára tonnánként. Az elemzők további árcsökkenésre számítanak., mivel az érkező esők hatására a növény kondíciója sokat javult a déli féltekén, továbbá az Egyesült Államokban is a kukorica termőterületének jelentős bővülésére számítanak. Megjegyezzük: Magyarországon is érezhető lesz a növény expanziója, részint az őszi vetésű növények kisebb területe, részint a kukorica magas ára miatt (Az új kukoricára most 52-55 ezer forintért szerződnek a magyar gazdákkal.) Sokkal fontosabb, hogy ugyanezért Ukrajnában is a növény termőterületének bővülésére lehet számítani.

Az amerikai piac nem reagált arra sem, hogy az etanoltermelés újra emelkedőben van. Ez összefügghet azzal, hogy a koronavírus új variánsai újabb utazási korlátozásokra kényszerítik az országokat. Ukrajna kukoricaexportjának mindenesetre jót tett az áresés: ismét kelendőbb lett a portékájuk a nemzetközi piacon. A hírek szerint június 30-ig 12 millió tonna tengerit szánnak értékesíteni. Az amerikai elemzők úgy vélik, a kukorica jól értékesíthető termék lesz februárban, márciusban és áprilisban. Ezután fokozódó nyomást helyezhet az árakra a dél-amerikai termés és az USA megnövelt vetésterülete. Itt közel 37 millió hektáron kerülhet földbe a mag, ami 1,4 millió hektáros bővülést jelent egyetlen év alatt. Idén az Egyesült Államok 395-397 millió tonna tengerire számít, ez 10 százalékos (!) többletet jelentene a tavalyi betakarításhoz képest. Mint fentebb jeleztük: Európában is a növény expanziójára kell készülni.

További rossz hír: Kínában újra afrikai sertéspestist diagnosztizáltak egy ezer egyedes házisertés-állományban. Ha a kór ismét kitör, az megint alapvető hatással lesz a világ terményáraira. Az eladási figyelmeztetés tehát nemcsak az ótermésű kukoricára vonatkozik, hanem az új termés nagyobb hányadára is. Ahogy most látjuk, a vételi ajánlatok nagyon korrektek: novemberben 52-55 ezer forintnál nem várható magasabb telephelyi ár a kukoricára (az árfolyamváltozás persze beleszólhat). Aki 55 ezres ajánlatot kap most, az becsülje meg!

 

Lavinát indított

Amint az egyik esni kezd, követi a másik. A búza azonnal reagált a kukorica árváltozására, ez is 4-6 százalékkal vált olcsóbbá, és ezzel várhatóan nincs vége. Hiába vezettek be exportkorlátozásokat az oroszok, ezeket részben már beárazta a piac, részben érvényesíthetetlenül magas árak alakultak ki, ami fékezte a nemzetközi értékesítéseket. (Az orosz búza exportvámja előbb tonnánként 25, majd márciustól 50 dollárra emelkedik.) Amit eddig el lehetett adni, azt jórészt eladták a nagy búzatermelő nemzetek (egyébként mi is), az új termés betakarításáig viszonylag csendes lehet az árupiac. Az európai MARS-jelentés szerint az unió ez évi búzatermését nem befolyásolta lényegesen a furcsa őszi és téli időjárás. Némi kínálatcsökkenés Románia, Ukrajna és az Egyesült Király részéről következhet be. A piac jelenlegi állása szerint szeptemberre 56-59 ezer forint lehet a búza telephelyi ára, ami magasnak számít, de 10-15 százalékos esést jelent a mostani 67 ezer forinthoz képest. Akinek maradt még az ótermésből, annak ideje eladnia. Megjegyezzük 4,5 százalékos esés következett be a szója chicagói árában is, ezt részint a dél-amerikai időjárás esősebbre fordulásával, részint a kínai hírekkel lehet magyarázni.

 

Kivétel: árpa

Az árpa árára viszont kedvezően hatott, hogy a világ legnagyobb importőre, Szaúd-Arábia 2020/21 folyamán 7,6 millió tonnát vásárolhat belőle. Itt a kikötői árak növekedni is tudtak november óta, elérve a 277-278 dollárt tonnánként. Nagy beszállítójuk Oroszország, ahol tavaly 22 millió tonna árpa termett, amiből 5,5 millió tonna kerülhet a nemzetközi piacra, ennek fele Szaúd-Arábiába. Ukrajna, bár csak 7,8 millió tonna árpát termelt, ebből 4-4,5 millió tonnát eladásra kínál. Ebben a cikkben már tavaly júniusban „megjósoltuk” a magas árpaárakat. A növény jövedelmezősége idén cseppet sem marad el a búza mögött.