fbpx

Amerika hátraarcot fújt az európai szójapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 22.

Az USA-Kína kereskedelmi vita részleges rendezése az idei év elejétől markánsan érződik a nemzetközi kereskedelemben, és azonnali hatással volt az európai beszállításokra is. Előző írásunkban az USA szemszögéből vizsgáltuk a szójaexport alakulását, most Európa oldaláról nézzük meg a behozatalét.

 

szoja EU import

 

Miután a Pekinggel folytatott kereskedelmi vitában részleges megállapodást ért el Washington, 2020 elejétől felgyorsította a szójabab-szállításokat Kínába. Ezzel párhuzamosan az USA-ból az EU-ba irányuló export visszazuhant. Európának sürgősen más beszerzési források után kellett néznie.

Az uniós olajmagtermelés csak az EU szükségletének körülbelül 56 százalékát tudja fedezni, ezért az EU-27 és az Egyesült Királyság mindig is függött az importtól. A szójabab adja az olajmagbehozatal döntő hányadát, hiszen Európában továbbra is elenyészően kicsi a növény termőterülete. A 2020/21-es gazdasági év első felében, ami júliusban kezdődött, az EU-27 és az Egyesült Királyság körülbelül 7,1 millió tonna szójababot importált. Ez mintegy 5 százalékos növekedést jelent a tavalyi időszakhoz képest, és 2 százalékkal kevesebbet a két évvel korábbihoz mérten.

 

szoja EU import

Európa szójabab-importja júliustól december végéig (Forrás: UFOP)

 

Az USA felezett, Brazília duplázott

A babimport legnagyobb része – 2,9 millió tonna, vagyis 40 százaléka – még így is az USA-ból származott. A 2018/19-es év azonos időszakához mérten azonban óriási a csökkenés, 46 százalékos. A kínai piac kétségkívül vonzóbb célpontnak bizonyult Amerika számára, mint Európa. Az európai kereskedők kénytelenek voltak Brazíliából szójababot vásárolni. Az innen származó bab mennyisége már csak egy hajszálnyival volt kevesebb, mint az amerikai import, csaknem 2,8 millió tonnát tett ki 2020 júliusa és decembere között. Ezzel a brazilok csaknem megduplázták az előzi évben leszállított mennyiséget. A harmadik legfontosabb beszállító Kanada volt, őt követte Ukrajna és Szerbia.